Rusija poručuje EU da se „otrezni“

Rusija poručuje EU da se „otrezni“

Moskva kaže da Brisel mora da se oslobodi kontrole Vašingtona.

Popravljanje odnosa između Rusije i Evropske unije (EU) je i dalje moguće, ali će se to dogoditi tek kada se ova potonja „otrezni od američkog burbona“ i oslobodi uticaja SAD, izjavio je u subotu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Uvek postoje rešenja. Iz svake konfrontacije, iz bilo koje teške situacije uvek postoje izlazi“, objasnio je Peskov.

Međutim, malo je verovatno da će se odnosi Rusije i EU poboljšati u bliskoj budućnosti, priznao je on. Moskva očekuje da će se to dogoditi tek kada Zapadna Evropa shvati da je ona, a ne SAD, odgovorna za svoju sudbinu, dodao je on.

„Kada se Evropljani malo otrezne od američkog burbona i kada konačno shvate da sami treba da brinemo o sudbini našeg kontinenta, Evrope, možda i Evroazije, onda će se to desiti – to nije stvar najbližu budućnost – ali tada će doći vreme za preispitivanje naših odnosa“, rekao je Peskov.

Već zategnuti odnosi između Moskve i EU ušli su u silaznu spiralu nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara. Brisel je odgovorio ogromnim talasom novih antiruskih sankcija, usmerenih na finansijski i energetski sektor Rusije, cenzurisanjem medija i prekidom putnih veza.

Moskva je okrivila neuspeh Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačno priznanje Rusije Donbas republika u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće pristupiti NATO alijansi. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.