Rusija optužuje Ukrajinu da traži britansku pomoć da osvetli ratne zločine

Rusija optužuje Ukrajinu da traži britansku pomoć da osvetli ratne zločine

Ukrajina ne želi da strane humanitarne grupe pregledaju ruske ratne zarobljenike nakon curenja snimka mučenja, tvrde ruski obaveštajci.

Ukrajina je zatražila od Britanije i drugih zapadnih zemalja da pomognu nakon što se našla pod pritiskom zbog navodnog maltretiranja ratnih zarobljenika, saopštila je u petak ruska spoljna obaveštajna služba (SVR). Moskva veruje da je Ukrajina u režimu kontrole štete nakon što su snimci navodnog mučenja ruskih vojnika u ukrajinskom pritvoru postali javni.

Ukrajinska vlada je obavestila Britaniju da „nema nameru da se pridržava Ženevskih konvencija kada postupa sa ruskim ratnim zarobljenicima“, tvrdi SVR. Konkretno, Kijev je obavestio London da neće „ponuditi dovoljno hrane i medicinske pomoći” ruskim zarobljenicima u vreme „kada mnogim Ukrajincima nedostaju”, navodi se u saopštenju.

SVR je tvrdio da je to bio deo većeg ukrajinskog napora da se izbori sa negativnim publicitetom sa kojim se suočava zbog maltretiranja zatvorenika. Grupe za ljudska prava kao što su Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč kritikovale su Kijev zbog njegove politike izlaganja ruskih vojnika javnim nastupima, u nekim slučajevima i ponižavajućih.

Ove nedelje, snimci očiglednog mučenja ruskih zarobljenika od strane ukrajinskih trupa izazvali su osudu širom sveta. Grafički video je prvobitno objavljen na društvenim mrežama prošle nedelje. Pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog obećao je da će istražiti očigledne zločine, navodeći da ukrajinska vojska kao „evropska vojska“ ne maltretira zatvorenike.

Prema SVR-u, Kijev je tajno pokrenuo napore da spreči curenje sličnih inkriminišućih video snimaka u budućnosti.

Ruska agencija je takođe tvrdila da je ukrajinska vlada tražila od svojih zapadnih kolega da pomognu u ograničavanju izloženosti ruskih zarobljenika stranim inspekcijama.

„Imamo specifične obaveštajne podatke o ukrajinskim vlastima koje ubeđuju zapadne sponzore da utiču na Međunarodni komitet Crvenog krsta i razne međunarodne humanitarne nevladine organizacije kako bi zaustavile pokušaje pristupa ruskim ratnim zarobljenicima“, navodi se u saopštenju.

Britanija je, tvrdi SVR, savetovala Kijev da organizuje turneju za međunarodne organizacije kako bi pokazala svoju sposobnost da se dobro ophodi prema zatvorenicima. To bi pomoglo da se suprotstavi lošem publicitetu sa snimka mučenja, navodno je predložio London.

Ova obaveštajna informacija ukazuje da su zapadne vlade svesne ratnih zločina koje su počinile ukrajinske snage i spremne su da pomognu Kijevu da ih prikrije, de facto postajući saučesnici, navodi agencija.