Rusija nudi Indiji način da zaobiđe sankcije Zapada

Rusija nudi Indiji način da zaobiđe sankcije Zapada

Moskva je navodno predložila plan da Indija plaća rusku naftu u američkim dolarima ili evrima, dok za drugu robu koristi mehanizam denominiran u rupijama i rubljama.

Novi mehanizam je osmišljen tako da omogući veću trgovinu lokalnim valutama kako raste ekonomski pritisak na Rusiju zbog njene vojne operacije u susednoj Ukrajini, tvrde ljudi koji su upoznati sa tim pitanjem koje citira Blumberg.

O predlozima su navodno razgovarali zvaničnici ruske centralne banke i njihovi indijski kolege uz učešće zvaničnika ministarstva finansija.

U subotu je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči potvrdio da međuministarska grupa razmatra rešavanje pitanja u vezi sa mehanizmima plaćanja sa Moskvom kako bi stabilizovala ekonomski angažman zemlje sa Rusijom.

Indija je među velikim brojem velikih ekonomija koje su nastavile da trguju sa Rusijom od pokretanja operacije uprkos sve većem pritisku zapadnih zemalja na Nju Delhi da smanji svoje ekonomske i vojne veze sa Moskvom. Indija do sada nije javno osudila operaciju.

Indijski uvoz iz Rusije porastao je na 8,69 milijardi dolara u prvih 11 meseci finansijske godine 2021-22, što je 58% više od ukupnog uvoza od 5,48 milijardi dolara zabeleženog u celoj finansijskoj godini 2020-21, izvestila je indijska vlada ranije ovog meseca. . U međuvremenu, izvoz u Rusiju je porastao na 3,18 milijardi dolara u periodu od aprila do februara 2021-22. sa 2,65 milijardi dolara.