Rusija navodi glavni uslov za članstvo u BRIKS-u

Rusija navodi glavni uslov za članstvo u BRIKS-u

Kriterijumi za pridruživanje grupi BRIKS postavljeni su jasno, prema rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova. On ističe da je ključni uslov za nove članice da se ne uključuju u nezakonite sankcije, posebno prema Rusiji. Rjabkov je ovo saopštio na konferenciji za novinare u Moskvi, naglašavajući viziju daljeg proširenja BRIKS-a prema principima neuključivanja u protivzakonite mere.

Rjabkov je takođe istakao da će grupa BRIKS nastaviti da raste i razvija nove oblike saradnje kako sa trenutnim partnerima, tako i sa potencijalnim novim članicama. Ovo proširenje grupe, poznate kao BRIKS+, obuhvata Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate, koji su nedavno postali punopravni članovi. Uprkos proširenju, grupa je odlučila da zadrži svoje prvobitno ime.

Najave o pridruživanju grupi BRIKS stižu i iz drugih zemalja. Malezijski premijer Anvar Ibrahim najavio je da će uskoro dostaviti neophodnu dokumentaciju za članstvo, čekajući povratnu informaciju od južnoafričke vlade.