Republikanci iz Kolorada podneli žalbu na odluku o diskvalifikaciji Donalda Trampa iz predsedničke izborne trke

Republikanci iz Kolorada podneli žalbu na odluku o diskvalifikaciji Donalda Trampa iz predsedničke izborne trke

Republikanska partija Kolorada podnela je žalbu na odluku vrhovnog suda te države kojom je utvrđeno da bivši predsednik Donald Tramp ne može predsedavati, otvarajući potencijalni put ka obračunu na najvišem sudu u zemlji. Odluka se odnosi na tumačenje 155-godišnjeg ustavnog člana koji zabranjuje vršenje dužnosti onima koji su „učestvovali u pobuni.“

Republikanci tvrde da odluka vrhovnog suda Kolorada „suštinski menja tok američke demokratije“ i otvara vrata sudovima za političke kontroverze. Očekuje se da će Vrhovni sud SAD razmotriti slučaj nakon žalbe GOP-a iz Kolorada ili Trampove lične žalbe. Odluka bi mogla uticati na predstojeće predizborne trke u desetinama država, uključujući Super utorak, kada više od deset država održava svoje predizbore.

Donald Tramp, koji i dalje planira uložiti žalbu, ostao bi bez glasačkih listića u Koloradu, ali bi to moglo otvoriti vrata sličnim odlukama u drugim državama. Neki konzervativni pravni teoretičari takođe podržavaju diskvalifikaciju Trampa prema ustavnom članu Odeljka 3, tvrdeći da je njegovo jasno značenje sprečava ponovno kandidovanje.