Republikanci uzvraćaju udarac nakon Trampove presude

Republikanci uzvraćaju udarac nakon Trampove presude

Predstavnik republikanaca pokrenuo je postupak opoziva državnog sekretara Mejna Šene Belouz nakon što je presudila da Donald Tramp nema pravo da se kandiduje na primarnim izborima republikanaca u toj državi 2024.

Belouz, demokrata, utvrdio je kasno u četvrtak da je bivši američki predsednik prekršio uslove malo poznate klauzule u Ustavu Sjedinjenih Država podsticanjem pobune u američkom Kapitolu 6. januara 2021.

Taj potez, rekao je Belouz, nije postignut „olako“ i usledio je nakon slične odluke Vrhovnog suda Kolorada da spreči Trampa da se pojavi na izborima za republikanske izbore u toj državi.

Sve veći izazovi za Trampovu kandidaturu – i pravnu podobnost – da se ponovo kandiduje za najvišu funkciju u SAD potencijalno stvaraju eksplozivno političko pozorište uoči izbora u novembru; čiju je poslednju salvu ispalio predstavnik države Mejn Džon Endruz.

„Ovo je hiperstranačje u potpunosti prikazano“, napisao je Endruz rano u petak na društvenim mrežama, najavljujući da je pokrenuo postupak opoziva protiv Belouzove zbog njene odluke.

„Državni sekretar KOJI SU IMENOVALI zakonodavne demokrate zabranjuje predsednici Tramp da učestvuje na glasanju 2024. kako bi ona mogla da se bori za mesto na demokratskim primarnim izborima 2026. za guvernera“, dodao je Endruz. „Banana Republic nije samo prodavnica u tržnom centru.”

Endruz je objasnio da je njegovo podnošenje postupka opoziva na osnovu Belouza „zabranjujući američkom državljaninu i 45. predsedniku Sjedinjenih Država, koji nije osuđen ni za kakav zločin ili opoziv, pravo da se pojavi na primarnim izborima u Mejnu“.

Malo je verovatno da će Endruzovi napori uspeti, s obzirom na to da demokrate imaju jaku većinu u Državnom domu i Senatu.

Prema zakonu Mejna, državni sekretar je ovlašćen da spreči bilo kog kandidata da se kandiduje ako se smatra da je ustavno nekvalifikovan. Bellovs takođe ima pravo da spreči kandidata da se kandiduje za funkciju ako se njihova izjava o kandidaturi – koja uključuje zakletvu u kojoj kažu da ispunjavaju uslove za funkciju – smatra lažnom.

Trampova kampanja je saopštila da Belouzova odluka predstavlja „mešanje u izbore“. Dok je sledeći potez bivšeg predsednika i dalje nejasan, jedan put je mogući izazov u ​​Višem sudu Mejna.

Međutim, Džon Din, pravni stručnjak koji je bio advokat Bele kuće američkog predsednika Ričarda Niksona, rekao je za CNN u četvrtak da će biti teško uložiti žalbu na odluku Mejna. „Tramp je u nevolji“, rekao je.