Republikanci izabrali novog kandidata za predsednika Predstavničkog doma

Republikanci izabrali novog kandidata za predsednika Predstavničkog doma

Republikanci su danas postigli saglasnost oko svog novog kandidata za poziciju predsednika Predstavničkog doma Kongresa, koja je bila upražnjena od smene Kevina Mekartija 3. oktobra.

Tom Emer, relativno nepoznat široj javnosti, izašao je kao pobednik nakon niza konsultacija iza zatvorenih vrata među drugim republikanskim predstavnicima.

Emer, republikanac iz savezne države Minesota, kojeg je karakterisala činjenica da je bio najstariji kandidat među republikanskim predstavnicima, uspeo je da se izdvoji na privatnom glasanju među više manje poznatih članova Kongresa.

Međutim, najizazovniji deo ovog procesa tek treba da dođe, jer će biti neophodno da Emer skupi podršku većine unutar podeljene republikanske stranke kada bude glasanje u čitavom donjem domu Kongresa.

Republikanci su smenili svog prethodnog predsednika Predstavničkog doma, Kevina Mekartija, pre tri nedelje, što je dovelo do trenutne krize u funkcionisanju Kongresa. Od tada, Predstavnički dom je ostao bez predsednika, izazivajući haos i onemogućavajući normalan rad Kongresa.

Najurgentnija pitanja uključuju finansiranje vlade, budući da postoji rizik od zatvaranja vlade za nekoliko nedelja ako Kongres ne uspe da usvoji zakone o finansiranju do 17. novembra. Pored toga, predsednik Džozef Biden traži od Kongresa da odobri 105 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i za jačanje američke granice sa Meksikom.

U međuvremenu, privremeni predsednik Predstavničkog doma je Patrik Mekhenri, koji trenutno predsedava Komitetom za finansijske usluge. Republikanska stranka u Predstavničkom domu ima veoma tanku većinu, tako da će svaki kandidat za mesto predsednika morati da se osloni na podršku većine svojih stranačkih kolega kako bi bio izabran na tu funkciju.