Republikanac Džordž Santos suočava se sa glasanjem o isključenju u američkom Domu

Republikanac Džordž Santos suočava se sa glasanjem o isključenju u američkom Domu

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće u sredu o tome da li da protera republikanskog kongresmena Džordža Santosa nakon što je optužen za korupciju, što je veoma neobičan potez koji bi mogao da naruši tesnu većinu njegove stranke, piše Rojters.

35-godišnji njujorški poslanik izjasnio se 27. oktobra da nije kriv po saveznoj optužnici od 23 tačke koja ga tereti za zločine, uključujući pranje sredstava za plaćanje ličnih troškova, nezakonito primanje naknade za nezaposlene i naplatu kreditnih kartica donatora bez njihovog pristanka .

„Moram da upozorim svoje kolege da bi glasanje za isključenje u ovom trenutku zaobišlo pravo pravosudnog sistema na pravilan proces na koji imam pravo i desanktisalo dugogodišnju premisu da se neko smatra nevinim dok se ne dokaže da je kriv“, rekao je Santos uoči vote.

Za izbacivanje poslanika potrebno je da glasaju dve trećine članova doma. Samo pet osoba je izbačeno iz Predstavničkog doma u istoriji zemlje, tri zbog borbe protiv vlade SAD u građanskom ratu.

Izbacivanje poslanika u prvom mandatu dodatno bi ugrozilo tesnu većinu republikanaca od 221-212, jer bi zamena bila izabrana na vanrednim izborima. Santos predstavlja mali deo grada Njujorka i delova njegovih istočnih predgrađa. Nestranački prognostičari za izbore kažu da bi demokrate mogle ponovo da zauzmu mesto.

Republikanski poslanici iz Santosove države Njujork rekli su prošlog meseca da će doneti rezoluciju o proterivanju Santosa, ali je taj potez odložen nedeljama kada je Predstavnički dom ostao bez lidera nakon smenjivanja predsednika Kevina Makartija.

Republikanci su 25. oktobra izabrali Majka Džonsona, koji je rekao da ne podržava izbacivanje Santosa zbog optužbi za zločin, za naslednika Makartija.

Santos je bio upleten u kontroverze nedugo nakon pobede na izborima prošle godine, kada je optužen da je izmislio veći deo svoje biografije tokom kampanje.

Optužbe za korupciju protiv Santosa takođe uključuju prijavljivanje lažne pozajmice za kampanju od 500.000 dolara i laganje Domu o njegovoj imovini.

Bivši blagajnik Santosove kampanje izjasnio se krivim 5. oktobra po optužbi za zaveru za naduvavanje brojeva prikupljanja sredstava.

„Gospodin Santos je mrlja na ovoj instituciji i nije sposoban da služi svojim biračima u Predstavničkom domu“, rekao je Entoni D’Espozito, jedan od republikanskih poslanika u Predstavničkom domu koji stoje iza ove rezolucije.

Suđenje Santosu zakazano je za 9. septembar 2024. godine, neposredno pre izbora koji će odrediti kontrolu nad Belom kućom i oba kongresna veća.

Etički komitet Predstavničkog doma takođe je rekao da istražuje optužbe u vezi sa Santosom. Istražni pododbor je kontaktirao 40 svedoka, pregledao više od 170.000 stranica dokumenata i odobrio 37 sudskih poziva, saopštio je komitet.

Etičko veće je saopštilo da će svoje sledeće korake objaviti do 17. novembra.