EK: Reforma pravosuđa Mađarske nije dovoljna za otključavanje fondova EU

EK: Reforma pravosuđa Mađarske nije dovoljna za otključavanje fondova EU

Evropska komisija je pozdravila usvajanje u mađarskom parlamentu predloga zakona o reformi pravosuđa koji je potreban za oslobađanje sredstava iz fondova EU, ali je istakla da je to samo prvi korak na ovom putu, rekao je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand, prenosi „Evropska istina“.

Prema njegovim rečima, izvršni organ EU „uzima u obzir glasanje u mađarskom parlamentu u vezi sa reformom pravosuđa usmerenom na sprovođenje četiri ključne faze nezavisnosti pravosuđa predviđene reformskim programom Mađarske”.

„Ovo je dobar korak u pravom smeru. Međutim, ovo nije kraj procesa. Potrebni su dalji koraci. Sada ćemo analizirati usvojene zakone koji tek treba da stupe na snagu“, dodao je Vigand.

Portparol Evropske komisije je podsetio da će procena Mađarske sprovođenja plana reformi biti sprovedena kada „svi važni privremeni rezultati budu efektivno ispunjeni“.

Mađarski parlament podržao je u sredu nacrt zakona o povećanju nezavisnosti sudova, što je jedan od uslova za dobijanje sredstava iz budžeta EU, koje Budimpešta blokira zbog pitanja o vladavini prava i merama zaštite od korupcije.

Promene u pravosudnom sistemu deo su 27 koraka koje Brisel očekuje od Mađarske za rešavanje problema sa demokratijom i vladavinom prava. Drugi se odnose na zaštitne mere protiv korupcije i zaštitu osnovnih prava, uključujući akademsku nezavisnost, prava tražilaca azila i LGBT prava.

Evropski komesar Johanes Han rekao je prošle nedelje da bi usvajanje zakona trebalo da pomogne Mađarskoj da dobije 13 milijardi evra sredstava – deo od 22 milijarde evra obezbeđenih za Mađarsku iz Kohezionog fonda. Biće potrebni dodatni koraci za dobijanje ostatka sredstava, poput 5,8 milijardi dolara iz Fonda za oporavak od pandemije.