Rat u Ukrajini biće među prioritetnim temama predstojećeg samita EU

Rat u Ukrajini biće među prioritetnim temama predstojećeg samita EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uputio je u sredu uveče liderima zemalja članica EU poziv za učešće na dvodnevnom samitu od 9. do 10. februara, gde bi trebalo da bude i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, navodi se u poruci na sajtu Evropskog saveta.

„U nastavku samita Ukrajina-EU u Kijevu 3. februara iu kontekstu brutalnog rata Rusije, koji traje skoro godinu dana, nastavićemo da razgovaramo o svim aspektima naše nepokolebljive podrške Ukrajini. poput nas da posebno razgovaramo o ukrajinskoj inicijativi za pravedni mir zasnovan na punom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, potencijalnoj upotrebi zamrznutih i blokiranih sredstava Rusije i njenoj odgovornosti“, rekao je Mišel.

Takođe, navodi se u njegovom pismu, čelnici Evropske unije će razgovarati o pitanju konkurentnosti evropske privrede, posebno u pozadini „zelene“ tranzicije, kao i o migracionoj krizi koja je počela da raste 2022. .

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ponedeljak je zvanično pozvao Vladimira Zelenskog da učestvuje na samitu Evropske unije 9-10. februara u Briselu.

Prema pisanju medija, predsednik Ukrajine trebalo bi da se obrati na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta sutra pre podne u kratkoj jednočasovnoj sednici, a zatim prisustvuje samitu EU. Sam Zelenski je rekao da će sa čelnicima Evropske unije razgovarati o pružanju raketa dugog dometa Ukrajini.