Putin: Operacija Rusije u Ukrajini „preventivna“

Putin: Operacija Rusije u Ukrajini „preventivna“

Ruska vojna operacija u Ukrajini bila je preventivni potez protiv buduće agresije, istakao je predsednik Vladimir Putin tokom svog obraćanja na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi u ponedeljak.

Putin ne samo da je pohvalio dostignuća sovjetskog naroda tokom Drugog svetskog rata, već se osvrnuo i na razloge Kremlja za tekući sukob između Moskve i Kijeva. Rusija je morala da reaguje jer je planirana ofanziva velikih razmera na otcepljene republike u istočnom regionu Donbasa, tvrdi on.

„Videli smo kako se vojna infrastruktura razvija [u Ukrajini]; stotine stranih savetnika počinju sa radom; vršene su redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla svakim danom“, objasnio je predsednik.

„Rusija je preventivno odbila agresiju – to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka jedne suverene, jake i nezavisne zemlje“, dodao je on, govoreći o pokretanju vojne operacije.

„Uprkos svim nesuglasicama u međunarodnim odnosima, Rusija se uvek zalagala za stvaranje sistema jednake i nedeljive bezbednosti“, nastavio je Putin.

On je naveo pokušaje Moskve da se uključi u dijalog o bezbednosnim garancijama sa Vašingtonom krajem prošle godine, koji nije dao rezultate.

Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su, u stvari, gajile potpuno drugačije planove, a mi smo to videli“, precizirao je on. Postojale su otvorene pripreme za kaznenu operaciju u Donbasu i „invaziju na naše istorijske zemlje, uključujući Krim“, insistirao je Putin, dodajući da je Kijev takođe najavio planove za obnavljanje svojih nuklearnih sposobnosti.

Od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, SAD sve više govore o „američkoj izuzetnosti“, istakao je Putin. Šireći te ideje, Vašington „ponižava ne samo ceo svet, već i njegove satelite, koji moraju da se pretvaraju da ništa ne primećuju i sve to ponizno prihvataju. Ali mi smo druga zemlja“, insistirao je on.

„Rusija ima drugačiji karakter, nikada nećemo odustati od ljubavi prema svojoj otadžbini, od naše vere i tradicionalnih vrednosti i običaja naših predaka, od poštovanja svih naroda i kultura.

Ali Zapad je očigledno odlučio da „poništi” te vrednosti, pri čemu je takva „moralna degradacija postala osnova za cinične falsifikovanje istorije Drugog svetskog rata i podsticanje rusofobije”, rekao je on.

„Znamo da je američkim veteranima, koji su želeli da dođu na paradu u Moskvu, u suštini zabranjeno da to učine“, dodao je Putin. Ali je istakao da Rusija pamti podvige američkih vojnika i njihov doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu.

Vraćajući se na vojnu operaciju u Ukrajini, predsednik je ilustrovao da se „snage samoodbrane Donbasskih republika zajedno sa ruskom vojskom bore na svojoj zemlji… za Otadžbinu, za njenu budućnost, da niko ne zaboravi lekcije Drugog svetskog rata, kako na svetu ne bi bilo mesta za koljače, kaznioce i naciste.

Najavljujući „specijalnu vojnu operaciju“ 24. februara, Putin je rekao da Moskva ne treba da ponovi greške sovjetskog rukovodstva 1940-1941. Tada je, kako je objasnio, SSSR pokušavao da ne provocira nacističku Nemačku „uzdržavajući se ili odlažući najhitnije i očigledne pripreme koje je morao da uradi da bi se odbranio od neposrednog napada“. Kao rezultat toga, nastavio je predsednik, trenutak je izgubljen i zemlja nije bila spremna da se suprotstavi invaziji.

„Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog otadžbinskog rata pokazao se greškom koja je koštala naš narod… Nećemo ponoviti ovu grešku. Nemamo pravo na to“, rekao je Putin.