Šolc: Putin mora da prizna da ne može da dobije rat u Ukrajini

Šolc: Putin mora da prizna da ne može da dobije rat u Ukrajini

UJEDINjENE NACIJE – Ruski predsednik Vladimir Putin će odustati od svojih „imperijalnih ambicija“ koje rizikuju da unište Ukrajinu i Rusiju samo ako prizna da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u utorak nemački kancelar Olaf Šolc, preneo je Rojters.

„Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada“, rekao je Šolc u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije bio samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravilima, rekla je kancelarka. On je pozvao UN da to odbrani od onih koji bi više voleli svet u kome „jaki vladaju slabim“.

„Da li gledamo bespomoćne kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, nezavisne nacije moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnika?“ upita Šolc.

„Ili uspevamo zajedno da obezbedimo da multipolarni svet 21. veka ostane multilateralni svet? Moj odgovor, kao Nemac i Evropljanin, je: moramo njime upravljati.

Da bi se bolje postigao ovaj cilj, globalnom jugu je potrebno veće učešće u svetskim poslovima, rekao je Šolc. Sa većom odgovornošću došlo bi i veće uverenje, rekao je on.

Zapadni saveznici se takmiče sa Rusijom za diplomatski uticaj otkako je Kremlj počeo svoju invaziju 24. februara.

Šolc je najavio da će Berlin biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine 25. oktobra. Nemačka će pomoći kijevskoj vladi oko „ogromnih troškova obnove zemlje“, rekao je Šolc.