Putin i Si bi se mogli sastati ranije nego što se očekivalo

Putin i Si bi se mogli sastati ranije nego što se očekivalo

Kineski lider Si Đinping mogao bi da otputuje u Centralnu Aziju u septembru da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), objavio je u petak Volstrit žurnal, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

Prema izvorima, Sijeva kancelarija je ove nedelje nagovestila da bi on lično mogao da prisustvuje samitu, koji bi trebalo da se održi u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra. Kancelarija je takođe počela da priprema moguće bilateralne sastanke sa Putinom, kao i očekuje se dolazak lidera Pakistana, Indije i Turske.

Dok je Kremlj još u julu potvrdio da će Putin učestvovati na samitu ŠOS-a, još nije razjašnjeno da li će putovati u Samarkand ili će učestvovati putem video veze.

Odluka da se putovanje uključi u Ksijev raspored doneta je nakon što Peking nije uspeo da odvrati predsednicu Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi da poseti Tajvan ranije ovog meseca, tvrde neki od ljudi koji su razgovarali za VSJ. Pošto je posetu Peking video kao znak pritiska Zapada na Kinu, putovanje u Centralnu Aziju bi naglasilo nameru kineskog lidera da joj se suprotstavi izgradnjom čvršćih odnosa sa zemljama koje nisu bliski saveznici SAD, objasnili su oni.

Putin je ove nedelje osudio Pelosijevo putovanje kao „drsku demonstraciju nepoštovanja suvereniteta druge zemlje“.

Očekuje se da će se prvi sastanak Putina i Sija licem u lice od početka ruske ofanzive na Ukrajinu održati na samitu G20 na Baliju u novembru, nakon što je indonežanski predsednik Džoko Vidodo u petak potvrdio da će oba lidera prisustvovati. VSJ je ranije izvestio da bi Si takođe mogao da održi svoje prve lične razgovore sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na samitu na Baliju.

Šangajska organizacija za saradnju je bezbednosni blok koji se takođe bavi pitanjima regionalnog razvoja i trenutno obuhvata osam država članica: Kinu, Indiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Takođe uključuje Iran i Avganistan kao članice posmatrače i Tursku kao partnera u dijalogu.