Putin dao rusko državljanstvo američkoj „političkoj izbeglici“

Putin dao rusko državljanstvo američkoj „političkoj izbeglici“

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je dodelio državljanstvo pojedincima čije je primanje izazvalo pažnju javnosti. Među njima se nalazi i Džon Entoni Robles, koji je dobio ruski pasoš, istaknut kao „prva politička izbeglica iz SAD“. Robles je stigao u Rusiju 1996. godine i dobio status izbeglice, tvrdeći da je bio progonjen od strane američkih vlasti zbog svojih pokušaja da uspostavi kontakt sa ruskim zvaničnicima i zbog svojih stavova protiv „imperijalizma“, kao i zbog svojih simpatija prema komunističkim idejama.

Osim Roblesa, na listi dobitnika ruskih pasoša su i drugi strani državljani, poput brazilskog fudbalera Daglasa Santosa, koji trenutno igra za Zenit iz Sankt Peterburga, kao i kanadskog hokejaša Sedrika Pakueta, osvajača Stenli kupa 2020, koji trenutno igra za Dinamo Moskvu u KHL ligi.

Takođe su među dobitnicima ruskih državljanstava tri državljana Libana, među kojima se ističu Fadi Budi, glavni urednik Miraia International Netvork, povređen u izraelskom bombardovanju, Nizar Daher, umetnik i istoričar umetnosti, i Žak Saraf, istaknuti biznismen i počasni ruski konzul u Libanu.

Na spisku se nalazi i finski kriminolog, sociolog i publicista Erki Johan Bakman, poznat po svom radu na Univerzitetu u Helsinkiju i osnivanju Antifašističkog komiteta Finske. Bakman je takođe poznat po svojim kritikama prema Estoniji u vezi sa sovjetskim spomenicima iz Drugog svetskog rata, kao i po svojoj knjizi o saradnji Estonije i Finske sa nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata.