Desničarska Švajcarska narodna partija pobednik izbora, fokus na imigraciju

Desničarska Švajcarska narodna partija pobednik izbora, fokus na imigraciju

U najnovijim nacionalnim izborima u Švajcarskoj, desničarska Švajcarska narodna partija ostvarila je izvanredan uspeh, osvojivši najviše glasova i povećavši svoju popularnost za 3,4 procenta u poređenju sa prethodnim izborima 2019. godine. Prema konačnim projekcijama švajcarskog javnog servisa, ova stranka je osvojila 29 posto glasova.

Preliminarni rezultati ukazuju na promenu političkih preferencija u Švajcarskoj, gde se birači sve više okreću ka desnom spektru. Zabrinutost zbog imigracije dominirala je nad strahovima vezanim za klimatske promene i topljenje glečera u srcu Alpa.

Iako je Švajcarska narodna partija osvojila najviše glasova, verovatno neće moći da formira vladajuću većinu u švajcarskom parlamentu. U svojoj predizbornoj kampanji, ova stranka isticala je potrebu za ograničavanjem broja stanovnika Švajcarske na 10 miliona ljudi, navodeći kao razloge preopterećenu infrastrukturu i manjak stambenih jedinica, s čime bi se ograničio potencijalni priliv migranata.

Trenutno u Švajcarskoj živi oko 8,7 miliona ljudi. „Imamo problem sa imigracijom, ilegalnim migrantima i pitanjima vezanim za energetsku snabdevanost. Već sada imamo izazove u vezi sa traženjem azila… Populacija od najviše 10 miliona ljudi je pitanje koje moramo ozbiljno rešiti“, istakao je lider Švajcarske narodne partije, Marko Kijeza.

Finalni rezultati projekcija pokazuju da će Švajcarska narodna partija imati osam poslanika više u donjem domu parlamenta koji broji 200 poslanika. Sa druge strane, druga najveća švajcarska stranka, levičarska Socijalna demokratija, povećaće svoje prisustvo u parlamentu za 0,7 posto, osvojivši 17,4 posto glasova, odnosno 40 mesta u parlamentu.

Ishod izbora verovatno neće izmeniti sastav švajcarske vlade, Saveznog veća, gde je sedam pozicija podeljeno između četiri vodeće stranke prema broju glasova.