Šreder će nastaviti da razgovara sa Putinom

Šreder će nastaviti da razgovara sa Putinom

Diplomatsko rešenje tekućeg sukoba u Ukrajini jedino je što može efikasno da ublaži patnje civila, rekao je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder za nemački list FAZ, dodajući da će nastaviti da koristi svaku priliku da razgovara sa Rusima. predsednik Vladimir Putin.

Bivši kancelar, koji je ranije bio primoran da napusti svoju poziciju u upravnom odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta zbog pritiska poslanika Evropskog parlamenta, sada se suočava sa potencijalnim izbacivanjem iz svoje Socijaldemokratske partije (SPD) kod kuće. Njegovi bliski odnosi sa Moskvom navode se kao jedan od razloga zašto stranka smatra da njegovo ponašanje „šteti“ njenom imidžu, navodi FAZ.

Sam Šreder, međutim, smatra da je ideja o političkom izolovanju Rusije pogrešna. „Neću odustati od… mogućnosti da razgovaram sa predsednikom [Vladimirom] Putinom“, rekao je Šreder za FAZ u intervjuu objavljenom u nedelju.

Rusija je „zainteresovana za rešenje putem pregovora“, izjavio je bivši kancelar dok je okrivio Kijev za zastoj u pregovorima sa Moskvom. Šreder, koji je početkom marta pokušao da bude posrednik između Kijeva i Moskve, rekao je da Ukrajinci ne žele da se bilo kakve obaveze „zapišu“. Takav stav je onemogućio bilo kakve „ozbiljne“ razgovore u toj fazi pregovora, dodao je on.

Bivši kancelar je takođe pokazao malo razumevanja za fokus Zapada na snabdevanje Ukrajine oružjem. „Ne verujem u vojno rešenje. Rat se može okončati samo diplomatskim pregovorima“, rekao je on za FAZ, dodajući da se samo diplomatskim rešenjem mogu poštedeti životi vojske sa obe strane, a patnje civilnog stanovništva u Ukrajini ublažiti.

Na pitanje da li misli da zapadne isporuke oružja doprinose jačoj pregovaračkoj poziciji za Ukrajinu, Šreder je ponovio da bi sve nacije, uključujući i „one koje nisu direktno uključene u ovaj sukob“, trebalo da „radiju zajedno na pronalaženju diplomatskog rešenja“.

On je takođe kritikovao Litvaniju zbog ograničavanja kretanja robe u rusku eksklavu Kalinjingrad, ponovo rekavši da „sve strane“ snose odgovornost da osiguraju da „ovaj sukob ne eskalira dalje“.

Intervju dolazi uoči sastanka komiteta SPD sledeće nedelje na kojem će se raspravljati o potencijalnom izbacivanju bivšeg kancelara iz stranke. Advokat političara rekao je za FAZ, međutim, da ne postoji dovoljna pravna osnova za takav potez. U junu je Šreder rekao da će i dalje ostati socijaldemokrata, čak i ako bude izbačen iz SPD-a.