Zelenski oduševljava evropske lidere

Zelenski oduševljava evropske lidere

Pre rata u Ukrajini, Volodimir Zelenski je putovao u prestonice zapadne Evrope kao mlađi partner, jedan od mnogih lidera siromašnijih istočnih zemalja u potrazi za pomoći i pažnjom.

Ove nedelje je samouvereno koračao hodnicima moći u Londonu, Parizu i Briselu, zalažući se za ratne avione i članstvo u EU, i privlačeći zadivljenu masu, piše Asošijeted pres.

Obasuo je evropske lidere zahvalama, zagrljajima i poljupcima za svu njihovu dosadašnju podršku da se suprotstavi ruskoj invaziji – ali je postao sve hrabriji u svojim zahtevima za više.

Čovek u sivoj boji se pokazao kao nadmoćno prisustvo koje zna kako da postavi dnevni red zapadnim umovima, koliko je to učinio njegov ruski kolega Vladimir Putin sa druge strane linije fronta.

Iza zatvorenih vrata tokom vrtložne turneje po evropskim saveznicima, Zelenski je čak iznenadio neke evropske lidere znajući više od njih o tome kakvo oružje imaju njihovi arsenali koje bi moglo pomoći Ukrajini, tvrde diplomate u Briselu.

Iskreno, ostavio je ogroman utisak na sve lidere“, rekao je holandski premijer Mark Rute.

Iako Zelenski nije otišao kući sa borbenim avionima ili obećanjem o brzom članstvu u EU, njegovo smelo putovanje pojačalo je pritisak na zapadne saveznike da učine više da pomognu.

U Britaniji je ostavio utisak opširnim obraćanjem Parlamentu koje je izazvalo laskave pohvale londonskog Tajmsa: „U Čerčilijanskim kadencama ponovio je britanskog ratnog lidera koji je insistirao da će „sloboda pobediti – znamo da će Rusija izgubiti“.“

Mesecima je Zelenski želeo zapadne tenkove, a kao deo nemačke promene strateške politike na moru, Berlin je pristao da obezbedi neke, a da i drugi to učine. Ukrajinski predsednik je odmah zatražio borbene avione. A tokom posete Britaniji u sredu, premijer Riši Sunak je rekao da su borbeni avioni bili „deo razgovora“, dodajući da „ništa nije van stola“.

Kao obučeni izvođač — on je bivši glumac — Zelenski je ostavio sličan snažan utisak kada se pojavio u Parlamentu Evropske unije i na samitu 27 lidera bloka u četvrtak. Domaćin Šarl Mišel prisetio se sudbonosnog 24. februara prvog dana ruskog napada kada je Zelenski odvojio vreme da se obrati liderima iz bunkera. Mnogi su se pitali da li će ga ikada više videti.

Od tada, EU je potrošila ili posvetila oko 67 milijardi evra (71,48 milijardi dolara) pomoći Kijevu i otvorila kanal za usmeravanje vojnog hardvera u naciju – potez za koji bi malo ko pomislio da je moguć pre samo godinu dana.

A Zelenski je nastavio, insistirajući na većoj pomoći u onome što je naslikao kao egzistencijalnu bitku za evropsku civilizaciju.

Svi su želeli njegov deo u Briselu — i da se vide na fotografiji sa njim. Neki vođe su ga uzeli gotovo u rvački stisak, pritiskajući ruke i laktove, poljupci su leteli svuda unaokolo.

Zvaničnik EU koji je učestvovao na sastanku opisao je „izvestan ponos što sam uspeo da se pomeša sa zvezdom dana“.

I pre nego što je noć završena, magija Zelenskog je počela da deluje.

Lideri EU obećali su da će razmotriti povećanje proizvodnje municije za Ukrajinu. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će se novi paket sankcija od 10 milijardi evra o kojem se raspravlja, fokusirati na to da se Rusiji oduzme vojna dobra koja joj je potrebna i koja ne može dobiti nigde drugde.

A slovački premijer Eduard Heger obećao je da će „raditi na” davanju Ukrajini borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere.

To nije samo retorika srebrnog jezika. Neki zvaničnici i lideri EU bili su zapanjeni preciznom pripremom Zelenskog.

Na samitu je imao sastanke u malim grupama sa liderima EU kako bi od njih direktno zatražio oružje koje želi. „Zelenski je dao svim liderima, svakom od njih, spisak materijala koji je bio potreban za rat“, rekao je zvaničnik EU, govoreći anonimno, jer su se razgovori odvijali iza zatvorenih vrata.

„U stvari, Zelenski i ukrajinski tim bolje znaju šta svaki član ima u svojim akcijama od samih lidera“, rekao je zvaničnik. „Oni tačno znaju šta im treba i znaju šta treba da traže.

Neki lideri su se borili da pokažu da mu daju ono što Ukrajina želi.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da bi saveznici trebalo da razmotre „brzo, kao sledeći korak, obezbeđivanje sistema dugog dometa“ i borbenih aviona Ukrajini. Pošto šef zakonodavnog tela EU zaista nema reč u ovome, zemlje članice EU su požurile sa kritikama iza kulisa.

Čak i Zelenski može da preduzme sebe. Iako je vršio pritisak da se započnu pregovori o članstvu u EU, proces koji može da potraje godinama, EU je odugovlačila sa pristojnim diplomatskim razgovorima.

„Naravno da nam treba ove godine“, rekao je Zelenski, a zatim je pogledao domaćina samita Šarla Mišela i insistirao, bezobrazno: „Kada kažem ove godine, mislim na ovu godinu. Dva, nula, 23.”

Zatim se vratio na svoju prošlost kao komičar. On se nasmejao.