Premijerka Finske: Odluka o ulasku u NATO trebalo bi da bude doneta ovog proleća

Premijerka Finske: Odluka o ulasku u NATO trebalo bi da bude doneta ovog proleća

Premijerka Finske Sana Marin rekla je da svaka odluka o članstvu te zemlje u NATO treba da bude doneta brzo i po mogućnosti ovog proleća.

Ona je to rekla u svom govoru u subotu pred rukovodstvom svoje Socijaldemokratske partije, prenosi „Evropska istina“.

Marin je rekla da je vreme da Finska ozbiljno preispita svoj stav o vojnoj lojalnosti. Predsednica Finske je nagovestila da referendum o članstvu u NATO više nije potreban.

Prema njenim rečima, ruska vojna agresija u Ukrajini naterala je tu zemlju da preispita svoju bezbednosnu politiku i prizna da „Rusija nije sused kakvog smo je smatrali”.

Svaka odluka o pristupanju zemlje NATO-u mora biti doneta „pažljivo ali brzo“, u suštini ovog proleća, rekla je Marin.

Ona je rekla da će se Finska suočiti sa posledicama, kako ako odluči da se pridruži Alijansi, tako i ako odluči da se kloni.

Premijerka je izjavila da će svoj lični stav o NATO-u otkriti kada se budu odvijali pregovori o članstvu u narednim nedeljama. Članstvo Finske u NATO podržava 61 odsto građana.

Delegati Socijaldemokratske partije okupili su se u subotu u Helsinkiju kako bi formulisali stav stranke o tome da li Finska treba da traži članstvo u NATO-u.

Usred rata u Ukrajini, podrška članstvu Finske je naglo porasla, a radna grupa koju predvodi ministar spoljnih poslova istražuje načine za jačanje nacionalne bezbednosti, uključujući moguće članstvo u NATO.

Finski predsednik Sauli Niinisto je 28. marta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o „principima i procedurama“ za prijem novih članica u Alijansu.

Premijerka Sana Marin je 29. marta razgovarala sa Stoltenbergom o tome kako će odluke NATO-a ojačati zajedničku odbranu.