Premijer Slovačke sastaće se sa ambasadorom Ruske Federacije, jer „ne nosi crno-bele naočare“

Premijer Slovačke sastaće se sa ambasadorom Ruske Federacije, jer „ne nosi crno-bele naočare“

Slovački premijer Robert Fico najavio je da će se u četvrtak, 30. novembra, sastati sa ruskim ambasadorom Igorom Bračikovim i američkim predstavnikom Gautamom Ranom.

„Sastaću se sa američkim i ruskim ambasadorom iz poštovanja prema svakom od njih, jer ne nosim crno-bele naočare i odbacujem politiku jednog političkog mišljenja“, rekao je slovački premijer.

On nije izneo detalje o sastancima, ali je ruska ambasada u Slovačkoj potvrdila propagandnoj agenciji TASS da je njihov šef Bračikov imao zakazan sastanak sa Ficom.

Posle ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, ruski ambasadori u evropskim zemljama viđeni su, ako uopšte, onda samo ministri spoljnih poslova – da ih obaveste o proterivanju špijuna pod diplomatskim okriljem ili da izraze protest.

Utoliko je neobičniji potez Roberta Fizoa, koji je ranije ponavljao ruske narative o sveobuhvatnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu – na primer, da je reč o „zamrznutom sukobu”.

Podsetimo, nakon imenovanja na mesto premijera, Fico je potvrdio da neće podržati vojnu pomoć Ukrajini. On se takođe protivi sankcijama EU protiv Rusije i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

Istovremeno, slovački premijer je obećao da neće blokirati humanitarnu i, pod određenim uslovima, finansijsku pomoć Ukrajini, kao i privatne isporuke slovačkog naoružanja.