Kurti: Pobeda Rusije u Ukrajini ugroziće mir na Balkanu

Kurti: Pobeda Rusije u Ukrajini ugroziće mir na Balkanu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u četvrtak da će, ako Rusija pobedi u Ukrajini i podstakne srpsku ekspanziju, mir u regionu Balkana biti ugrožen, rekao je kosovski lider u intervjuu za Asošijeted pres.

Kurti smatra da je važno da se Zapad ujedini u podršci Ukrajini koja se brani od ruske agresije. On je istakao da bi jača Rusija vodila jačoj Srbiji, dodajući da bi u tom slučaju ne samo Kosovo, već i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, a možda i Severna Makedonija, bili ugroženi, kako je rekao, ekspanzionističkim ambicijama Srbije.

Upitan šta bi ruska pobeda u Ukrajini značila za Kosovo i Balkan u širem smislu, Kurti je rekao da „zato što je Srbija regionalni hegemon i ruska marioneta, ovih 25 godina mira, slobode i demokratije na Balkanu, bez presedana u našoj istoriji, ponovo su pod pretnjom.”

Kosovski premijer je napomenuo da će despotski ruski lider Vladimir Putin biti ohrabren da nastavi sa pokušajima destabilizacije ako Rusija pobedi u Ukrajini.

„Zaista ne želim da verujem da on teoretski može da pobedi. Ali on misli da (on) može da pobedi je dovoljno problematično“, rekao je Kurti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 2. septembra da su zemlje Zapadnog Balkana izabrale evropski put razvoja, ali će i one, kao i zemlje EU, morati da pokažu otpornost i sposobnost da donose teške odluke. dok vlasti Kremlja nastavljaju da seju neslogu u regionu da bi zapalile stare rane i poremetile proces regionalne integracije.