Džonson pozvao Britaniju da prekine energetsku zavisnost od „stranih despota“

Džonson pozvao Britaniju da prekine energetsku zavisnost od „stranih despota“

LONDON – Premijer Boris Džonson će u četvrtak reći da je nedavni rast cena energenata upozorenje da Britanija ne može biti ostavljena na milost i nemilost međunarodnim tržištima ili „stranim despotima“ da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, preneo je Rojters.

Evropa se suočava sa ogromnim povećanjem računa za energente izazvano rastućim cenama gasa, dok ruska poteza da smanji evropske isporuke usred rata u Ukrajini dovodi veleprodajne cene gasa na rekordno visoke.

Britanski računi za energiju će od oktobra skočiti 80 odsto na prosečnih 3.549 funti (4.188 dolara) godišnje, što će milione domaćinstava gurnuti u siromaštvo.

U jednom od svojih poslednjih govora pre nego što se povuče sledeće nedelje, Džonson će braniti svoje rešavanje trenutne energetske krize, rekavši da će odluka njegove vlade da poveća proizvodnju domaćeg gasa, preokrene decenije nedovoljnog ulaganja u nuklearnu energiju i poveća ulaganja u obnovljive izvore energije smanjiti zavisnost od stranih fosilnih goriva.

„Velike odluke koje je ova vlada donela o našoj energetskoj budućnosti ostaviće u amanet Ujedinjeno Kraljevstvo gde je energija jeftina, čista, pouzdana i u izobilju“, reći će Džonson. „Budućnost u kojoj porodice i preduzeća nikada više nisu u milosti međunarodnih tržišta ili stranih despota.

Uprkos jednoj od najgorih kriza troškova života u poslednjih nekoliko decenija, odgovor Britanije je omeo trka za smenu Džonsona koja traje do 5. septembra, usredsređena na glasove članova Konzervativne partije zainteresovanih za smanjenje poreza i potrošnje.

Džonson, koji je bio primoran da podnese ostavku zbog niza skandala, rekao je prošle nedelje da će vlada uskoro najaviti dalju podršku potrošačima koji se bore sa računima za energiju i da bi to trebalo da bude usmereno na najugroženije, a ne na sva domaćinstva.