Premijer Belgije Orbanu: Ako ste već odustali od veta, ćutite

Premijer Belgije Orbanu: Ako ste već odustali od veta, ćutite

Belgijski premijer Aleksandar De Kru oštro je odgovorio svom mađarskom kolegi Viktoru Orbanu, koji je izašao kada su lideri EU donosili odluke o Ukrajini, a zatim objasnio svoje postupke.

Ovo je belgijski premijer rekao tokom razgovora sa novinarima u Briselu, prenosi „Evropska istina“.

De Kru je primetio da ako lider ne učestvuje u donošenju odluka i ne nametne veto, onda je „onda bolje da ćutite“.

Nakon toga je dodao: „Nisam to trebao reći.“

„Jedina stvar koja je važna je da li koristite svoj veto ili ne“, rekao je de Kru.

Takođe je istakao važnost očuvanja jedinstva unutar EU.

„I ne želim da pribegavam nekoj čaršijskoj logici kada moramo da menjamo jednu stvar za drugu. Reč je o bezbednosti Ukrajine, obezbeđivanju vojne i finansijske podrške i to je predmet razgovora“, rekao je on.

Komentarišući odobrenje odluke o otvaranju pregovora za Ukrajinu, on je napomenuo da smo „poslali snažan signal našim ukrajinskim prijateljima“.

Podsetimo, u četvrtak je šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da su lideri EU podržali otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Iako je odluku u vezi sa Kijevom Mađarska dugo blokirala, njen veto je prevaziđen tako što je ubedio mađarskog premijera Viktora Orbana da napusti prostoriju tokom glasanja i tako bude uzdržan.

Komentarišući svoje odsustvo tokom glasanja, Orban je ponovio svoje prethodne izjave da je „odluka o otpočinjanju pregovora sa Ukrajinom pod ovim okolnostima apsolutno besmislena, iracionalna i pogrešna”.