Predstavnik Irske biće novi komesar Saveta Evrope za ljudska prava

Predstavnik Irske biće novi komesar Saveta Evrope za ljudska prava

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je na sednici 24. januara izabrala predstavnika Irske, šefa Agencije EU za osnovna prava Majkla O’Flahertija, za novog komesara za ljudska prava, prenosi „Evropska istina“.

O’Flaherti je dobio podršku 104 delegata PSSE od 211 koliko ih je učestvovalo u glasanju. On će zameniti Dunju Mijatovič na mestu komesara Saveta Evrope za ljudska prava, čiji šestogodišnji mandat ističe 1. aprila.

Druga dva kandidata za tu funkciju bili su predstavnik Austrije, zaštitnik ljudskih prava Manfred Novak i bugarska političarka i vladina zvaničnica Meglena Kuneva.

Od septembra 2015. Majkl O’Flaherti je na čelu Agencije Evropske unije za osnovna prava – savetodavnog tela EU za ljudska prava. Pre toga je radio za Ujedinjene nacije i Komisiju za ljudska prava Severne Irske.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava doprinosi podizanju nivoa svesti o ljudskim pravima, dijalogu između država, društva i nevladinih organizacija o ovom pitanju, a takođe priprema izveštaje i preporuke za unapređenje stanja ljudskih prava.

Bivša komesarka Dunja Mijatovič je nekoliko puta posetila Ukrajinu nakon sveobuhvatne invazije na Rusiju i pozvala na stvaranje mehanizma za povratak ukrajinske dece koju je Rusija kidnapovala.