Predsednik Zimbabvea osvaja drugi mandat

Predsednik Zimbabvea osvaja drugi mandat

Emerson Mnangagva iz Zimbabvea obezbedio je drugi predsednički mandat na izborima ove nedelje, osvojivši preko 52 odsto glasova, saopštila je izborna komisija zemlje kasno u subotu, prenosi Rojters.

Očekivalo se da će Mnangagva, koji je preuzeo dužnost od dugogodišnjeg lidera Roberta Mugabea nakon vojnog udara 2017. godine, osigurati ponovni izbor, jer analitičari kažu da je takmičenje bilo iskrivljeno u korist vladajuće stranke.

Njegov glavni protivnik, Nelson Čamisa, koji predvodi opozicionu partiju Građanska koalicija za promene (CCC), obezbedio je 44 odsto predsedničkih glasova, prema izbornoj komisiji Zimbabvea.

Portparol CCC-a je u postu na X, nekadašnjem Tviteru, rekao da je stranka odbacila „bilo koji rezultat koji je na brzinu sastavljen bez odgovarajuće provere“.

Mnangagva je tesno pobedio Čamisu na poslednjim predsedničkim izborima 2018. Opozicija tvrdi da su izbori bili namešteni, ali je ustavni sud potvrdio rezultat.

Mnangagvina stranka ZANU-PF je na vlasti više od četiri decenije.

Dok je priprema za izbore uglavnom bila bez nasilja, policija rutinski zabranjuje mitinge opozicije i hapsi pristalice opozicije koristeći stroge zakone o javnom redu Zimbabvea.

ZANU-PF poriče da ima nepravednu prednost ili pokušava da utiče na ishod izbora lažiranjem.

Šef posmatračke misije Evropske unije u petak je rekao da je ovonedeljno glasanje proteklo u „klimi straha“. Misija Južnoafričkog regionalnog bloka SADC primetila je probleme uključujući odlaganja glasanja, zabranu skupova i pristrasno izveštavanje državnih medija.