Zelenski: Evropa mora da pređe na život bez ruskog gasa

Zelenski: Evropa mora da pređe na život bez ruskog gasa

Rusija je ponovo podigla cene gasa u Evropi, a to je još jedan argument u prilog činjenici da Evropa mora da odbije isporuke gasa iz Ruske Federacije.

Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

„Verujem da nije slučajno što se situacija sa gasom u Evropi danas pogoršala – cena je ponovo skočila. Rusija je to uradila namerno, ograničavajući snabdevanje da bi naškodila Evropi, da bi udarila na Evropljane. Gasprom jednostavno vuče gasni lanac u koji već duže vreme pokušavaju da okovaju Evropu. I ovo je još jedan argument u prilog činjenici da Evropa sada mora da pređe na život bez ruskog gasa. Takve zavisnosti ne bi trebalo da bude“, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je takođe primetio da je Rusija izazvala globalnu prehrambenu krizu kroz blokadu ukrajinskih morskih luka.

„Nastavak izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda je od vitalnog značaja za desetine zemalja. I postoji samo jedan razlog zašto je kriza sa hranom uopšte postala moguća: Rusija je kriva i niko drugi“, naglasio je Zelenski.

Podsećamo da je 16. juna 2022. godine holandski TTF gasni fjučers premašio 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, pošto je ruski Gasprom smanjio obim pumpanja preko Severnog toka.