Predsednik Poljske: Teško da razumem Orbanov odnos prema ratu u Ukrajini

Predsednik Poljske: Teško da razumem Orbanov odnos prema ratu u Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je teško razumeti stav mađarskog premijera Viktora Orbana o ratu Rusije protiv Ukrajine.

On je to rekao u intervjuu za TVN24, piše „Evropska istina“.

„U ovom trenutku, u pozadini ruske agresije u Ukrajini, smrti hiljada ljudi u Ukrajini, civila, bombardovanja stambenih naselja, rušenja stambenih zgrada od strane ruske vojske, tih zločina po međunarodnom pravu, teško je. da bih razumeo ovaj stav.da će ova politika biti veoma skupa za Mađarsku“, rekao je Duda.

Prema njegovim rečima, Orban je „u teškoj situaciji“ jer je mađarsku državu doveo do toga da je gotovo potpuno zavisna od Rusije.

Imaju nuklearnu elektranu koja proizvodi energiju za Mađarsku, pre nekoliko godina su potpisali ugovor sa ruskim strukturama za modernizaciju ove stanice, tako da je ta zavisnost ogromna“, rekao je Duda.

On je dodao da je energetska zavisnost od Rusije problem u mnogim zemljama EU, pa nisu uvedene sankcije za kupovinu energenata, ali za razliku od Mađarske, zemlje prenose oružje Ukrajini, pa je stav Mađarske teško razumljiv.

Podsetimo, mađarski premijer Viktor Orban je ove nedelje ponovo odbio da pomogne Ukrajini u naoružanju i podrži embargo na gas i naftu iz Rusije.

Zelenski je objavio informacije o državama koje su u zatvorenim diskusijama izrazile skepticizam prema pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji i onima koji su oklevali po ovom pitanju.

Posebno se na samitu obratio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, podsetivši ga na istoriju Mađarske za vreme Hitlerove Nemačke.

U odgovoru, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da njegova zemlja neće promeniti svoju odluku o isporuci oružja Ukrajini i sankcijama protiv ruskih izvora energije.

Kasnije je češka ministarka odbrane Jana Černohova odbila da ode u Budimpeštu na ministarski sastanak zemalja Višegradske četvorke zbog protivljenja Mađarske pomoći Ukrajini.