Predsednik Paragvaja položio zakletvu, prisustvovao potpredsednik Tajvana

Predsednik Paragvaja položio zakletvu, prisustvovao potpredsednik Tajvana

Santjago Penja je u utorak položio zakletvu kao novi predsednik Paragvaja, obećavši da će „graditi saveze” i pokazati „čvrsto i etičko vođstvo” u narednih pet godina nakon pobede na izborima u aprilu, preneo je Rojters.

Pena je položio predsedničku zakletvu ispred vladine palate u Asunsionu na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali južnoamerički lideri, kralj Španije i potpredsednik Tajvana Vilijam Laj. Paragvaj je jedna od retkih preostalih zemalja koja zadržava formalne diplomatske veze sa samoupravnim ostrvom na koje polaže Kina.

„Gradićemo saveze i saradnju sa geostrateškom vizijom“, rekao je predsednik u svom inauguracionom govoru, dodajući da je odnos Paragvaja sa Tajvanom „primer toga i prijateljskog i saradničkog duha Paragvaja sa narodima“.

Pena, 44, obezbedio je solidnu izbornu pobedu u aprilu i zamenio Marija Abdu Beniteza. Obojica su iz konzervativne partije Kolorado, koja je dominirala paragvajskom politikom u poslednja tri četvrtine veka.

„Santi“, kako ga često nazivaju, obećao je politiku povoljnu za poslovanje fokusiranu na otvaranje novih radnih mesta, niske poreze i privlačenje stranih investicija kako bi pomogao ekonomiji vođenoj farmama da se oporavi nakon pandemije i suše koja je uništila više od polovine useva soje prošle godine. Uprkos pritisku farmera koji žele da otvore kineska tržišta, on je obećao da će se držati višedecenijskih diplomatskih veza Paragvaja sa Tajvanom.

U svom govoru, Pena je rekao da će raditi na borbi protiv državne korupcije, borbi protiv siromaštva koje pogađa skoro četvrtinu paragvajskog stanovništva i poboljšanju obrazovanja, zdravstvene zaštite i bezbednosti.

„Uspeh čini sve Paragvajce boljim“, rekao je predsednik. „Vreme je za pakt kako bi se postigao kvalitet života koji paragvajske porodice zaslužuju.

Pena se suočava sa dodatnim izazovom učvršćivanja odnosa sa Sjedinjenim Državama nakon što je američka vlada optužila njegovog političkog mentora, bivšeg predsednika Orasija Kartesa, za korupciju. Novi predsednik je Kartesu sa zadovoljstvom odao priznanje na početku javnog obraćanja.

Pena je bio ministar finansija pod Cartesom od 2015. do 2017. godine.

Neki analitičari kažu da će Kartes, koji je na čelu Partije Kolorado, verovatno biti uticajan u novoj vladi, koja ima većinu u Kongresu. Pena „mora jasno da stavi do znanja svoje nasleđe autonomije“, rekla je politikolog Milda Rivarola za lokalni list Ultima Hora.

„Ljudi moraju da osećaju da je on taj koji odlučuje, a ne Kartes“, rekao je Rivarola i dodao da je na Peni da odluči da li će „on biti delegat ili će biti predsednik“.