Predsednik Meksika održava veliki miting uoči izbora 2024

Predsednik Meksika održava veliki miting uoči izbora 2024

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador održao je u subotu veliki miting na glavnom trgu u Meksiko Sitiju kome je prisustvovalo desetine hiljada ljudi.

Iako je bio pozvan da obeleži meksičku eksproprijaciju naftne industrije 1938. godine, mnogi od onih koji su prisustvovali subotnjem mitingu složili su se da je to de fakto početak izbora 2024. koji će izabrati predsednikovog naslednika, preneo je AP.

Možda će to biti jedan od poslednjih mitinga koji će predvoditi Lopez Obrador, koji je poznat po svom narodnom stilu i harizmu. Proces nominovanja predsedničkog kandidata za njegovu stranku Morena počeće kasnije ove godine. Nakon toga, kandidat stranke će verovatno zauzeti centralno mesto.

Ali većina se slaže da malo onih koji se nadaju za predsednika može da parira popularnosti predsednika čiji je rejting obično iznad 60%. To posebno važi za žurku Morena, koja je uglavnom izgrađena oko Lopeza Obradora.

Alberto Martinez, 59, rekao je da se nada da će gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum biti kandidat stranke. „Sviđa nam se njeno obrazovanje, njena razboritost“, rekao je Martinez. Ali zadovoljio bi se sa bilo kim koje Morena izabere.

Većina anketa pokazuje da je Šejnbaum lider u trci, a prati ga sekretar za spoljne poslove Marselo Ebrard.

„Važno je da se nastavi ideologija Lopeza Obradora“, rekao je Martinez. „Ovaj voz je već u pokretu, neko samo da se ukrca i vozi.“

Bivši predsednik Lazaro Kardenas, jedan od heroja Lopeza Obradora, oduševio je Meksikance kada je 18. marta 1938. eksproprisao privatnu naftnu industriju u pretežno stranom vlasništvu.

Jedna od glavnih političkih inicijativa Lopeza Obradora bila je da spasi državnu naftnu kompaniju koju je Kardenas osnovao od uništenja duga i niske proizvodnje nafte.

Oni koji su prisustvovali skupu u Zokalu svim su srcem odobravali Lopeza Obradora, koji je zauzeo nacionalistički stav, drastično smanjujući sposobnost američkih agenata za borbu protiv droge da deluju u Meksiku.

Blas Ramos, 69, inženjer elektrotehnike, podigao je natpis „Gubi se iz Meksika, FBI, CIA, Gringosi!“

Rekao je da je predsednik bio u pravu što se suprotstavio pozivima SAD da se meksički narko-karteli proglase terorističkim organizacijama ili da koristi američku vojsku za suzbijanje bandi.

„Oni su licemeri“, rekao je on o američkim političarima koji pozivaju na takve mere, „jer ne čine ništa da smanje potrošnju droge“ u Sjedinjenim Državama. Sintetički opioidni fentanil, koji ubija oko 70.000 Amerikanaca godišnje, uglavnom se proizvodi u Meksiku sa hemikalijama prekursora koji se krijumčare iz Kine.

Lopez Obrador je tvrdio da Meksiko ne proizvodi fentanil – sa čime se većina stručnjaka ne slaže – i da SAD imaju problem sa fentanilom jer američke porodice ne grle dovoljno svoju decu.

Ramos je bio uveren da se predsednikov pokret, koji on naziva „četvrtom transformacijom Meksika“, neće završiti kada on napusti funkciju u septembru 2024.

„Ovo je pokret koji je počeo davno“, rekao je on. „Proveli smo ceo život čekajući ovaj pokret.“

„Ovaj pokret nije završen za šest godina“, rekao je Ramos, misleći na dužinu predsedničkih mandata u Meksiku. „Ovo je proces koji će trajati 30, 40 godina.“