Predsednik Kipra je zatražio od Nemačke da utiče na Tursku za ponovno ujedinjenje ostrva

Predsednik Kipra je zatražio od Nemačke da utiče na Tursku za ponovno ujedinjenje ostrva

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis je tokom pregovora sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom 12. februara pozvao Berlin da utiče na Tursku kako bi se omogućilo brže rešenje problema podeljenog Kipra, prenosi „Evropska istina“.

Posle razgovora sa predsednikom Nemačke u kiparskoj prestonici Nikoziji, Hristodulidis je rekao novinarima: „Naša poruka je da rešenje (kiparskog problema. – Red.) leži u Ankari.

„Došlo je vreme da se sa novom snagom radi na rešenju kiparskog pitanja“, rekao je Štajnmajer, ističući da Nemačka podržava rešenje kiparskog problema na osnovu parametara UN o koegzistenciji dve zajednice u jednoj. država.

Takođe je izrazio spremnost da podrži pregovarački proces koji predvode UN između Kipra, Turske i Turske Republike Severni Kipar koju kontroliše, a koja je nedavno imenovala specijalnog izaslanika za pitanje Kipra.

„Mi smo u Nemačkoj, barem, spremni da podržimo pregovarački proces pod vođstvom UN i da promovišemo mere za izgradnju poverenja“, uverio je nemački predsednik.

Godine 1974. na Kipru je došlo do državnog udara pristalica ponovnog ujedinjenja ostrva sa Grčkom. Kao odgovor, Turska je okupirala severni deo Kipra, gde je kasnije proglašena nepriznata država Severni Kipar (samo Turska priznaje njenu nezavisnost).

Od tada su vođeni brojni razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra uz posredovanje UN, ali oni nisu doneli prave rezultate. Severni Kipar insistira na ujedinjenju sa Kiprom pod uslovima federacije, dok kiparske vlasti odbacuju takve planove, strahujući od povećanog turskog uticaja.

Nikos Hristodulidis, koji je prošle godine postao predsednik Kipra, više puta je pozivao na intenziviranje pregovora o mirovnom procesu na ostrvu.