Predsednik Gvatemale obećava „urednu“ tranziciju vlasti nakon izbora

Predsednik Gvatemale obećava „urednu“ tranziciju vlasti nakon izbora

Predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei rekao je u utorak da je postavljen put za „urednu i transparentnu tranziciju” vlasti nakon predsedničkih izbora, nakon što je nova ponuda za suspendovanje pobedničke stranke posijala nove sumnje, piše Rojters.

Đamatei je dodao da će se 4. septembra sastati sa novoizabranim predsednikom Bernardom Arevaloom, koji je odneo pobedu obećavajući da će se boriti protiv korupcije.

„Vrata su sada otvorena ka uređenoj, transparentnoj i iznad svega efikasnoj tranziciji vlade“, rekao je Giammattei, govoreći u video poruci objavljenoj na internetu.

Giammateijeva izjava uslijedila je nakon što je dokument iz registra građana kojim se nalaže privremena suspenzija pravne registracije stranke Semilla Arevalo izazvao novu zabunu oko izbornih rezultata.

Arevalo, 64-godišnji bivši diplomata i sin bivšeg predsednika, pobedio je u drugom krugu 20. avgusta sa više od 58 odsto glasova nakon što su tužioci ranije zapretili da će Semili zabraniti izbore, izazivajući međunarodnu negodovanje.

Izborni sud u zemlji je u ponedeljak na konferenciji za novinare zvanično proglasio Arevala pobednikom, ali se suočio sa pitanjima o novom pokušaju suspenzije.

Arevalo je rekao da je suspenzija nezakonita.

Organizacija američkih država (OAS), koja je posmatrala izborni proces u zemlji i nazvala pokušaj suspenzije neopravdanim, takođe će biti prisutna sve dok Arevalo ne bi trebalo da preuzme dužnost 14. januara, rekao je Giammatei.