Predsednica Gruzije reagovao je na skandaloznu odluku Ustavnog suda o opozivu

Predsednica Gruzije reagovao je na skandaloznu odluku Ustavnog suda o opozivu

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izjavila je da neće podneti ostavku nakon odluke Ustavnog suda zemlje koji je odobrio predlog vladajuće stranke „Gruzijski san“ za njen opoziv.

Zurabišvili je ovo rekla u hitnom apelu objavljenom na njenom sajtu, prenosi Evropska pravda.

Predsednica Gruzije je napomenula da nije iznenađena odlukom Ustavnog suda, iako joj je žao što su sudije „koje treba da se stide“ donele takvu odluku.

„Želim da kažem vama, javnosti i svima koji danas slušaju: ne idem nigde, neću podneti ostavku, biću tamo gde je bio los… Danas je evropska budućnost i demokratija ubijena jednim udarcem. Država u kojoj nema ravnoteže između grana vlasti ne može se smatrati demokratskom“, rekla je ona.

Zurabišvili je izrazila uverenje da će Gruzija, uprkos akcijama vlasti, zajednički ostvariti svoj cilj evropskih integracija, posebno na narednim parlamentarnim izborima.

„Ići ću u parlament. Izaći ću ako mi daju reč, ako ne, ipak ću izaći i reći sve što treba da se kaže“, dodala je ona.

Ranije u ponedeljak, ustavni sud Gruzije je većinom od šest sudija presudio da je Salome Zurabišvili prekršila ustav kada je otišla na turneju u znak podrške statusu kandidata svoje zemlje bez dozvole vlade.

Čak i uprkos odluci Ustavnog suda, za opoziv predsednice potrebne su dve trećine glasova parlamenta Gruzije – što je malo verovatno da će se desiti, pošto „Gruzijski san” za to mora da obezbedi podršku opozicije.

Krajem avgusta se saznalo da gruzijska vlada nije pristala na desetak poseta predsednice planiranih za naredne mesece. Uprkos tome, Salome Zurabišvili je ipak odletela u EU, najavljujući početak turneje za davanje Gruziji statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Takođe je rekla da planira da nastavi sa posetama u inostranstvu.