Predsednik Finske objasnio zašto Helsinki ne može da preda Ukrajini borbene avione Hornet

Predsednik Finske objasnio zašto Helsinki ne može da preda Ukrajini borbene avione Hornet

Finska neće moći da prebaci svoje borbene avione Hornet u Ukrajinu dok ne dobije zamenu za njih, jer treba da zaštiti svoju teritoriju od Ruske Federacije, izjavio je finski predsednik Sauli Niinisto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Helsinkiju, piše „Evropska istina“.

„Sada zamenjujemo naše borbene avione F-35. To je ogroman trošak za malu zemlju. Ali mi to radimo jer mislimo da nam je potrebna jaka odbrana. Zato ne možemo da odustanemo od Horneta dok ne dobijemo nove avione. I, nažalost, do tada će Hornetsi biti praktično onesposobljeni“, rekao je Niinisto.

On je naglasio da se geografski položaj Finske veoma razlikuje od većine zemalja NATO-a i EU i da ima ogromnu granicu sa Rusijom.

„Ako govorimo o razgovorima o avionima za Ukrajinu, uglavnom se radi o lovcima F-16. Mi ih nemamo. Imamo lovce Hornet F-18, koji su već dovoljno stari. I morate imati u vidu da postoje nema mnogo zemalja u Evropi takve letelice, a ni samih letelica nije mnogo. Pitanje je da li je prikladno stvoriti mnogo različitih servisnih struktura“, rekao je Niinisto.

Ukrajina se u martu obratila Finskoj i ponudila da se razgovara o pitanju mogućeg transfera lovaca Hornet u Ukrajinu.

Zahtev je usledio nakon što je tadašnja premijerka Finske Sana Marin tokom posete Kijevu razgovarala sa Zelenskim o mogućnosti prebacivanja borbenih aviona Hornet u zemlju.

Marin je tada rekla da bi njena zemlja mogla, zajedno sa drugim saveznicima, da razmotri da Ukrajini obezbedi borbene avione.

Njena najava je bila iznenađenje za posmatrače i kreatore spoljne i bezbednosne politike, a rivalske stranke su govorile o „nepromišljenosti“ takvih najava. Marinovoj je zamereno da takve izjave treba davati nakon konsultacija unutar zemlje.