Predsednik Evropskog saveta napustiće svoju funkciju ranije

Predsednik Evropskog saveta napustiće svoju funkciju ranije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložiće svoju kandidaturu za izbore za Evropski parlament u junu i zbog toga će prevremeno napustiti svoju funkciju.

Izbori za Evropski parlament biće održani u junu, pa ako bude izabran, Mišel će sredinom jula napustiti mesto predsednika Evropskog saveta.

„Odlučio sam da učestvujem na evropskim izborima 2024. Ako budem izabran, zauzeću svoje mesto. Evropski savet može odlučiti i imenovati naslednika do kraja juna, početkom jula“, rekao je Mišel.

Prema njegovim rečima, izborna kampanja ne bi trebalo da utiče na njegov sadašnji mandat.

Mišel je naglasio da je 2024. veoma važna izborna godina ne samo u Evropi, već i u celom svetu.

„Pre svega, evropski projekat je na raskrsnici i postoji potreba da se ojača legitimitet evropske demokratije. Želim da budem deo tima graditelja evropskog projekta i kandidujem se za funkciju da mu nastavim služiti. “, naglasio je on.

Bivši belgijski premijer Mišel kandidovaće se za svoju stranku Reformski pokret desnog centra.

On je na čelu Evropskog saveta od kraja 2019. godine. Mišel bi mogao da ostane na funkciji do kraja novembra.

Ranije je, kao odgovor na masovni ruski raketni napad na Ukrajinu, Mišel izjavio da akcije Ruske Federacije ukazuju na nezainteresovanost Moskve za bilo kakve mirovne pregovore.

Pre toga je najavio vanredni samit posvećen srednjoročnom programu pomoći Ukrajini vrednom 50 milijardi evra, koji će se održati 1. februara.