Kamala Haris kaže da je „uplašena“ da bi Donald Tramp mogao da pobedi

Kamala Haris kaže da je „uplašena“ da bi Donald Tramp mogao da pobedi

Potpredsednica Kamala Haris izjavila je da je „jebeno uplašena“ da bi Donald Tramp mogao da dobije još jedan predsednički mandat, jer je obećala agresivnu kampanju da se to ne dogodi.

Ona je to komentarisala u sredu u emisiji ABC „The Viev” kao odgovor na pitanje Džoj Behar, jedne od voditeljki emisije. Behar je citirao izveštaje da su druge vrhunske demokrate — uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu i poslanika Džejmsa Klajburna iz Južne Karoline — zabrinute zbog kampanje za reizbor predsednika Džoa Bajdena.

Upitana da li se plaši potencijala još jednog Trampovog predsedništva, Haris je rekla: „Ja sam đavo uplašena! Zbog toga putujem našom zemljom. Znate, postoji stara izreka da postoje samo dva načina da se kandidujete za funkciju – ili bez protivnika ili uplašeni. Dakle, po svim tim tačkama, da, svi bismo trebali biti uplašeni.“

Haris je rekla da bi strah trebalo da posluži kao motivacija za predstojeću kampanju.

„Kada se plašimo za budućnost naše dece, da li onda ostajemo u krevetu prekrivenih?“, kaže Haris „Ne, ne možemo.“

Haris je dodala: „Moramo da zaradimo reizbor. Nema sumnje. Moramo biti na putu.“

Potpredsednica bi trebalo da započne seriju događaja fokusiranih na abortus u Viskonsinu, ključnoj državi na bojnom polju. Događaji će početi u ponedeljak, na 51. godišnjicu Roe protiv Vejda, odluke Vrhovnog suda kojom je zaštićeno pravo na abortus.

Konzervativna većina suda poništila je opštenacionalno pravo na abortus 2022. godine, što je značajan poraz demokrata, ali koji je takođe motivisao birače stranke.

„U ovoj godini našeg Gospoda 2024., vlada ne bi trebalo da govori ženama šta da rade sa svojim telima, pa je to tako osnovno“, rekla je Haris.

Alisa Grifin, bivša Trampova pomoćnica za komunikacije koja je postala kritičar bivšeg predsednika, pritiskala je Harisa zašto je Bajden u nekim anketama zaostao od svog prethodnika.

„Šta to kaže da se stranka bori da se takmiči sa nepodobnim čovekom koji će vrlo verovatno otići u zatvor?“ upitao je Grifin, koji je još jedan voditelj emisije „Pogled“.

Haris je sugerisao da birači nisu obraćali pažnju na politiku i da sada „počinju da se sužavaju u tome šta će ovi izbori značiti“.

Opisala je izbor između „kompetentnosti naspram haosa“, kao i borbu za budućnost američke demokratije.

„Ovo će biti podeljeni ekran“, rekla je Haris. „I verujem da će američki narod glasati za ono što je u najboljem interesu budućnosti naše zemlje, a posebno naše dece.“