Predstojeći predsednički izbori u Venecueli: Madurova nesmetana staza do ponovnog izbora

Predstojeći predsednički izbori u Venecueli: Madurova nesmetana staza do ponovnog izbora

Izbori u Venecueli, zakazani za 28. jul, održaće se u atmosferi koja odražava nedostatak prave političke konkurencije, jer je aktuelni predsednik Nikolás Maduro praktično jedini kandidat sa resursima i podrškom potrebnim za kampanju.

Iako se očekivalo da će ovi izbori biti prilika za sučeljavanje sa nekim od potencijalnih protivnika, izborne vlasti su najavile da će Maduro biti jedini zvanični kandidat, dok ostalim kandidatima nedostaje podrška i resursi za održavanje konkurentne kampanje.

Opozicioni lideri, poput Marije Korine Mačado, suočavaju se sa administrativnim zabranama i ometanjima koje im otežavaju učešće na izborima. Mačado, koja je postala prva ozbiljna pretnja Maduru u godinama, odbija da odustane od predsedničke trke uprkos zabranama i tvrdi da je „ona zamena“ koja će zameniti Madura.

Madurova vladajuća stranka, Ujedinjena socijalistička partija Venecuele, već ga je zvanično imenovala za svog kandidata, a poslanici su izražavali podršku tokom zakonodavnih sednica.

Maduro je došao na vlast nakon smrti Uga Čavesa 2013. godine i od tada je bio izabran na nekoliko mandata. Međutim, kritičari tvrde da su ti izbori bili obeleženi kontroverzama i sumnjama u regularnost.

Izborne kampanje u Venecueli često uključuju dodelu besplatne hrane i drugih roba u ime kandidata vladajućih stranaka, dok opozicija bori za pristup biračima i medijskoj pokrivenosti.

Očekuje se da će ovi izbori biti još jedna faza u političkom sukobu koji već godinama traje u Venecueli, dok se Maduro pokušava održati na vlasti uprkos ekonomskim i političkim izazovima.