Poljskoj nije mesto u EU

Poljskoj nije mesto u EU

Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa predložio je da se Evropska unija sama raspusti kako bi stvorila novi blok bez Poljske i Mađarske.

U intervjuu poljskom portalu Interia o tome da je Evropska komisija konačno odobrila Nacionalni plan rekonstrukcije njegove zemlje, Valensa, koji je bio predsednik između 1990. i 1995. godine, rekao je da bi slanje milijardi evra investicija u Varšavu bilo „neuspeh” za EU. Prema njegovom mišljenju, ta sredstva će „ionako“ biti pokradena i stoga „bez vladavine prava nema smisla trošiti milijarde evra“.

„Unija, umesto da pravi kompromis sa Poljskom, treba da se raspusti i nekoliko trenutaka kasnije stvori novi blok zasnovan na Nemačkoj i Francuskoj, ali bez Poljske i Mađarske“, rekao je on.

Ako bi Poljska i dalje želela da se pridruži novoj uniji, rekao je Valensa, oni bi morali da „prihvate obaveze“.

Osnivač i dugogodišnji lider Sindikata solidarnosti, poznat po svom izrazito kritičkom stavu prema aktuelnom poljskom rukovodstvu, rekao je da njegova zemlja „gubi milijarde zbog nekoliko neozbiljnih političara“.

Valensa je tvrdio da je bio zauzet pozivanjem drugih zemalja da se ne ponašaju kao Poljaci, jer su, prema njegovom mišljenju, njegovi sunarodnici „zanemarili demokratiju, pustili populiste na vlast“ i sada ne znaju „kako da izađu iz nje“. ” Bivši predsednik je za to da se „neozbiljnim političarima“ oduzme sav kapital i imovinu kako bi mogli da otplate „dugove“ naciji.

Odobrenje plana oporavka, koji ima za cilj da pomogne Poljskoj da obnovi svoju ekonomiju pogođenu pandemijom, otvara put za deblokiranje 23,9 milijardi evra subvencija i 11,5 milijardi evra zajmova. Prema izveštajima medija, odluka Evropske komisije da odobri plan uprkos tenzijama između EU i Poljske podstaknuta je spremnošću Varšave da podrži sankcije Rusiji, kao i pomoći koju je Poljska pružila milionima ukrajinskih izbeglica.

Međutim, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen jasno je stavila do znanja da će Poljska dobiti sredstva tek kada pokrene reformu svog pravosudnog sistema. Konačno odobrenje finansiranja Poljske ostaje na ostalih 26 zemalja članica EU.