Poljskim poslanicima Evropskog parlamenta možda će biti oduzet imunitet zbog mržnje prema migrantima

Poljskim poslanicima Evropskog parlamenta možda će biti oduzet imunitet zbog mržnje prema migrantima

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (JURI) u utorak će objaviti preporuku o tome da li treba ukinuti imunitet četvorici poljskih evroposlanika optuženih za podsticanje mržnje prema migrantima, piše „Evropska istina”.

Kasnije ove nedelje, na plenarnoj sednici će se glasati o preporuci i odlučiti da li će Beata Mazurek i Tomaš Porenba, članovi vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, i Beata Kempa i Patrik Jak, članovi mlađeg koalicionog partnera Pravo i pravda, biti oduzeti njihov imunitet.„Suverena Poljska“.

Oni su optuženi za „podsticanje mržnje zasnovane na nacionalnim, etničkim, rasnim i verskim razlikama“ zbog deljenja snimka uoči lokalnih izbora u Poljskoj 2018. godine.

Snimak povezuje „muslimanske izbegličke enklave“ sa silovanjima i nasilnim napadima, i sugeriše da bi preuzimanje vlasti od strane opozicione stranke Građanske koalicije dovelo do priliva migranata, ostavljajući stanovnike „plašenim da izađu napolje kada padne mrak“.

Rafal Havel, osnivač poljske nevladine organizacije „Centar za praćenje rasističkog i ksenofobičnog ponašanja“, podigao je dodatnu optužnicu u novembru 2021. nakon što su tužioci dva puta odbacili optužbe.

Ova dodatna optužnica dovela je do toga da je Evropski parlament u februaru 2023. godine započeo proceduru skidanja poslaničkog imuniteta poslanicima EP.

Havel, koji je bio suočen sa zatvorskom kaznom zbog prevare i falsifikovanja, dobio je politički azil od Norveške u oktobru 2020.

Sa svoje strane, evroposlanici tvrde da je optužnica atak na slobodu govora, a podsećaju i da je reč o privatnoj optužbi koju je tužilaštvo ranije „zakonito“ povuklo.

„Poslanici EP nisu napravili ovaj video. ‘Zločin’ evroposlanika je to što su podelili ili lajkovali [na društvenim medijima] zvanični video vladajuće partije u Poljskoj 2018. godine“, rekao je evropski poslanik Patrik Jaki za Euractiv u ime četvorice MEPs.

„Na snimku su prikazani odlomci incidenata sa migrantima koji su prikazani na TV kanalima širom Evrope, tako da bi zabrana poslanicima u Evropskom parlamentu onoga što nije zabranjeno u Evropi bila udar na slobodu javne debate“, dodao je on i dodao da je „reč o sloboda govora, za koju je uspostavljen imunitet“.

Ukoliko im se ukine imunitet, ovi poslanici mogu da se obrate Sudu pravde EU na osnovu člana 263. Ugovora o osnivanju Evropske unije, što će značajno produžiti proces.

Poređenja radi, slučaj o oduzimanju imuniteta bivšem predsedniku Katalonije i poslaniku u Evropskom parlamentu Karlesu Puđdemona zaglavio je u Sudu EU od 2021. godine i još nije rešen.

Kako su preneli mediji, poljska stranka Pravo i pravda razvijala je izbornu kampanju pod uticajem savetnika mađarskog premijera Viktora Orbana, koje je angažovala na leto, pokušavajući da zadrži vlast posle osam godina.

Između ostalog, oni su navodno predložili da se fokus kampanje pomeri na temu migranata, a pokrenuli su i ideju o održavanju referenduma na dan izbora. Istu tehnologiju koristio je Orban tokom parlamentarnih izbora u aprilu 2022. godine.