Poljski Sejm prilagođava zakone Evropskom sudu pravde

Poljski Sejm prilagođava zakone Evropskom sudu pravde

Poljski Sejm usvojio je u drugom čitanju amandmane na zakon o Vrhovnom sudu, koji su izazvali sukob sa EU, navodi „Evropska istina“ pozivajući se na Onet.pl.

Usvojenim izmenama je predviđena likvidacija Disciplinskog veća Vrhovnog suda. Prema njegovim rečima, sudijama koji trenutno rade u Disciplinskom veću trebalo bi omogućiti da pređu u drugo veće ili da podnesu ostavku.

Umesto toga, u Vrhovnom sudu treba osnovati Veće za profesionalnu odgovornost. Da bi se to uradilo, od svih sudija Vrhovnog suda će nasumično biti odabrano 33 osobe, od kojih će predsednik izabrati 11 sudija.

Predlog zakona je usvojen većinom od 231 glasa za, 208 protiv, 13 uzdržanih i 8 uzdržanih.

Značajno je da je većina poslanika iz koalicije glasala za ove izmene, dok je opozicija, koja je bila najkritičnija prema važećem zakonu, glasala protiv ili uzdržana. Tvrde da je prilikom pripreme dokumenta za drugo čitanje on izmenjen, što ne dozvoljava da se nadaju stvarnim promenama skandaloznog zakona.

Podsetimo, formiranje Disciplinske komore bio je ključni deo reforme pravosuđa 2018. godine. Veće ima pravo da razrešava sudije i tužioce, a vladajuća stranka Pravo i pravda to naziva najnovijom fazom dekomunizacije u zemlji.

Međutim, ovaj potez je kritikovan zbog sumnje da bi veće moglo da se iskoristi za kažnjavanje sudija za odluke koje nisu popularne kod vlasti.

Sledeće godine Evropski sud pravde je presudio da je poljska disciplinska komora u svom tadašnjem obliku bila u suprotnosti sa pravom EU jer su postojale sumnje u njenu nezavisnost i nepristrasnost.

Nakon odbijanja Poljske da otkloni kršenje, Evropski sud pravde kaznio je Poljsku sa milion evra dnevno. Evropska komisija je takođe odobrila Poljski nacionalni plan rekonstrukcije, lišavajući zemlju višemilionskih subvencija za ekonomski oporavak nakon pandemije.

Zbog toga je predsednik Andžej Duda predstavio nacrt izmena koje imaju za cilj da uklone primedbe EU i deblokiraju finansijsku podršku.

Ne zna se, međutim, da li će Brisel biti zadovoljan usvojenom verzijom predloga zakona – između ostalog, Evropska komisija je tražila vraćanje na posao nezakonito razrešenih sudija, čega nema u usvojenom dokumentu.