Poljski premijer kaže da su vlasti u prethodnoj vladi naširoko i ilegalno koristile špijunski softver Pegasus

Poljski premijer kaže da su vlasti u prethodnoj vladi naširoko i ilegalno koristile špijunski softver Pegasus

Novi premijer Poljske rekao je u utorak da ima dokumentaciju koja dokazuje da su državni organi pod prethodnom vladom ilegalno koristili moćni špijunski softver Pegasus i ciljali na „veoma dugu” listu žrtava hakovanja.

Donald Tusk je to objavio tokom brifinga za novinare zajedno sa predsednikom Andžejem Dudom, političkim protivnikom koji je bio u skladu sa prethodnom vladajućom strankom. Upotreba Pegaza se navodno dogodila pod vladom koju je predvodila desničarska partija Zakon i pravda.

Pegasus pruža operaterima potpun pristup mobilnom uređaju, omogućavajući im da izvuku lozinke, fotografije, poruke, kontakte i istoriju pregledanja, i da aktiviraju mikrofon i kameru za prisluškivanje u realnom vremenu.

Tusk je rekao da sa Dudom deli informacije koje pokazuju široku upotrebu špijunskog softvera u Poljskoj.

„Ovo je samo uzorak dokumenata koji su Vam na raspolaganju, gospodine predsedniče“, rekao je on na početku sednice Saveta vlade, formata konsultacija predsednika i vlade. Duda je sazvao sastanak kako bi razgovarali o drugim stvarima.

Premijer je rekao da je tražio od ministra pravde i glavnog tužioca da Dudi dostave dokumenta koja „potvrđuju 100 odsto kupovinu i upotrebu Pegaza na legalan i nezakonit način“.

Predsednik nije javno odgovorio.

Tusk je preuzeo vlast u decembru nakon oktobarskih izbora na kojima je pobedio kao šef širokog centrističkog saveza. To je označilo kraj osam godina vladavine prava i pravde, populističke stranke koju je Evropska unija optužila da narušava demokratske norme.

Novi parlament je osnovao specijalnu komisiju za istragu ko je koristio Pegaza i protiv koga tokom godina vladavine prava i pravde.

„Lista žrtava ovih praksi je nažalost veoma duga“, rekao je Tusk. Taj spisak nije javno objavljen.

Nekoliko poljskih protivnika prethodne vlade bilo je na meti Pegasus-a, špijunskog programa koji je napravila izraelska NSO grupa, prema nalazima neprofitne laboratorije Citizen Lab Univerziteta u Torontu o kojima je ekskluzivno preneo The Associated Press.

„Ovo potvrđuje žrtve i tehničke i forenzičke metode koje smo koristili da potvrdimo infekcije“, rekao je Džon Skot-Railton, viši istraživač u Citizen Lab-u koji je otkrio prve slučajeve upotrebe Pegaza u Poljskoj.

„Komercijalni špijunski softver kao što je Pegasus opasan je za demokratiju i nosi potencijal zloupotrebe“, rekao je Skot-Railton u izjavi za AP.

Grupa NSO je rekla da svoj špijunski softver prodaje samo legitimnim državnim organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama koje je proveralo izraelsko Ministarstvo odbrane za upotrebu protiv terorista i kriminalaca. Međutim, pojavili su se dokazi da su aktivisti za ljudska prava i političari na meti vlada širom sveta.

Neki od onih koji su hakovani dobili su obaveštenja na svojim iPhone uređajima od proizvođača telefona Apple, a zatim su se obratili Citizen Lab-u za potvrdu.

Skot-Railton je rekao da Tuskova potvrda „potvrđuje ključnu ulogu koju Apple-ova obaveštenja o pretnji igraju u podizanju odgovornosti za zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera. U Poljskoj su ova obaveštenja bila prvi znak za istraživače i novinare da vreba skandal sa špijunskim softverom.