Britanski ministar finansija: Vlada otišla „predaleko, prebrzo”

Britanski ministar finansija: Vlada otišla „predaleko, prebrzo”

LONDON – Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je da je vlada otišla „predaleko, prebrzo” u svom nastojanju za rastom nakon što je premijerka Liz Trus bila primorana da otpusti svog prethodnika i napravi preokret u pogledu poreza. rezanje planova usred previranja na tržištu, prenosi Rojters.

Trus je u petak imenovala Hant da zameni Kvasi Kvarteng i rekla da ukida delove njihovog kontroverznog ekonomskog paketa objavljenog samo tri nedelje ranije, koji je uključivao milijarde funti nefinansiranih smanjenja poreza.

„Moj fokus je na rastu zasnovanom na stabilnosti. Pogon za rastom ekonomije je ispravan – to znači da više ljudi može da dobije dobre poslove, nova preduzeća mogu da napreduju i da možemo da obezbedimo javne usluge svetske klase“, rekao je Hant kasno u subotu.

„Ali otišli ​​smo predaleko, prebrzo“, dodao je on u saopštenju.

Hant pokušava da umiri finansijska tržišta nakon što je Kvartengov „mini-budžet“ 23. septembra doveo do pada vrednosti funte i državnih obveznica, primoravši Banku Engleske (BoE) da se uključi u uspostavljanje smirenosti.

Guverner BoE Endru Bejli rekao je ranije da je razgovarao sa Hantom i da je odmah došlo do „sastanka umova“ o potrebi da se poprave javne finansije.

Hant je rekao da vlada treba da bude iskrena prema javnosti u vezi sa teškim odlukama koje su bile potrebne o porezima i potrošnji, ali će one biti donete u cilju zaštite porodica i preduzeća u nevolji.

„Postaviću jasne i snažne planove kako bih osigurao da državna potrošnja bude što efikasnija, da novac poreskih obveznika bude dobro potrošen i da imamo rigoroznu kontrolu nad našim javnim finansijama“, rekao je on.

Ključni test da li je Hant uverio tržišta doći će u ponedeljak, kada britansko tržište državnih obveznica funkcioniše po prvi put bez hitne podrške za kupovinu koju pruža BoE od 28. septembra.

Cijene pozlaćenog zlata su pale u petak kasno nakon što je Truss održala konferenciju za novinare na kojoj je najavila djelimično poništavanje svoje agende za smanjenje poreza, a neki stratezi kažu da je potrebno više da bi se povećala privlačnost državnih obveznica za investitore.