Podrška nemačkim Zelenima opada usred budžetske krize, pokazuje anketa

Podrška nemačkim Zelenima opada usred budžetske krize, pokazuje anketa

Popularnost Partije zelenih među biračima pala je na najniži nivo u poslednjih pet godina, pokazala je anketa u nedelju, dok se nemačka koaliciona vlada bori sa velikom rupom u svom budžetu, piše Rojters.

Takozvana semaforska koalicija – nazvana da odražava boje tri stranke – pokušava da popuni budžetski jaz od 60 milijardi evra (65 milijardi dolara) nakon što je sud blokirao transfer neiskorišćenih sredstava od pandemije ka zelenim inicijativama i podršci industrije.

Nedeljna anketa koju je sproveo institut INSA za list Bild am Sonntag pokazala je da je 73% ispitanika nezadovoljno saveznom vladom.

Zeleni, koji uključuju vicekancelara Roberta Habeka i ministarku inostranih poslova Analenu Berbok, pali su za jedan procentni poen u poređenju sa prethodnom nedeljom, postigavši 12 odsto u anketi, koja pita birače kako bi glasali na vanrednim izborima.

Socijaldemokrate (SPD) i Slobodne demokrate (FDP) su ostale stabilne na 16% i 6% respektivno.

„Koalicija pada na 34%, 18 procentnih poena manje nego na saveznim izborima 2021. godine“, rekao je šef INSA Herman Binkert. „U ovom trenutku ne izgleda da će SPD ili Zeleni moći da vode vladu nakon opštih izbora 2025.

Konzervativna opoziciona CDU/CSU ostaje najjači strelac sa nepromenjenih 30%, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) dobila jedan procentni poen i dostigla 22%.

Njemački kancelar Olaf Šolc obećao je u petak da će finalizirati budžet za 2024. godinu do kraja ove godine, nastojeći da uvjeri građane i investitore da najveća evropska ekonomija neće biti srušena sudskom presudom.