Pentagon: SAD ne žele „prelivanje“ ukrajinskog sukoba na Moldaviju

Pentagon: SAD ne žele „prelivanje“ ukrajinskog sukoba na Moldaviju

SAD još uvek analiziraju nedavne incidente u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja i ne žele da vide da se sukob u Ukrajini „prelije“ na tu oblast, rekao je u utorak ministar odbrane Lojd Ostin na konferenciji u Nemačkoj o snabdevanju Kijeva oružjem i opreme.

„Još uvek istražujemo uzrok toga, još uvek radimo analizu, tako da nismo baš sigurni o čemu se radi, ali to je nešto na šta ćemo ostati fokusirani“, rekao je Ostin novinarima u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

„Svakako, ne želimo da vidimo bilo kakvo prelivanje, a opet, važno je da budemo sigurni da ćemo učiniti sve što možemo da osiguramo da Ukrajina bude uspešna“, dodao je on.

Ostin je bio u Nemačkoj da organizuje oko 40 američkih saveznika da pošalju oružje u Ukrajinu, obećavajući da će „pomeriti nebo i zemlju“ kako bi pomogao Kijevu da „pobedi“ u sukobu sa Rusijom.

Njegove izjave usledile su kada je vlada u Kišinjevu sazvala hitan sastanak o situaciji u Pridnjestrovlju, otcepljenom regionu Moldavije, gde se dogodio niz napada u poslednja dva dana.

Dve eksplozije u utorak uništile su dva radio-tornja u gradu Majak, koji je emitovao ruske radio signale ka Pridnjestrovlju. U ponedeljak je neko ispalio raketne granate na zgradu vlade u Tiraspolju, glavnom gradu otcepljenog regiona. Napadnuta je i vojna baza u Parkanju. Žrtava nije bilo.

Vlasti u Tiraspolju su incidente nazvali „terorističkim napadima“ i teritoriju samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) stavile u stanje visoke pripravnosti.

Rusija takođe „veoma pažljivo prati situaciju“, rekao je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali je dodao da u ovom trenutku nema planova za organizovanje sastanka sa predsednikom Moldavije Majom Sandu.

U sendviču između Moldavije i Ukrajine, Pridnjestrovlje koje uglavnom govori ruski proglasilo je nezavisnost usred raspada Sovjetskog Saveza. Ruske mirovne snage su stacionirane u regionu od kada je primirje iz 1992. zamrznulo sukob sa Kišinjevom.