Orban može da postane privremeni predsednik Evropskog saveta zbog Mišelove ostavke

Orban može da postane privremeni predsednik Evropskog saveta zbog Mišelove ostavke

Ukoliko aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napusti svoju funkciju u julu, kako je ranije najavio, lideri EU će morati brzo da se dogovore oko naslednika, piše Politiko.

Ukoliko lideri EU ne uspeju da se brzo dogovore oko Mišelovog naslednika, predsedavanje Evropskim savetom privremeno će preći na mađarskog premijera Viktora Orbana, lidera zemlje koja će predsedavati Savetom EU od jula 2024. do decembra.

Predsedavanje Savetom EU rotira se od jedne članice do druge na šest meseci.

Ovo je prvi put da će aktuelni predsednik Saveta EU biti kandidat na izborima za Evropski parlament, a takođe je prvi put da prevremeno napušta funkciju.

Mišel bi na funkciji trebalo da ostane do kraja novembra. I dok je njegova odluka pravno dozvoljena, ona predstavlja dodatni pritisak na evropske lidere, jer oni obično imaju više vremena za rekonstrukciju i pregovore tokom velike preraspodele najviših poslova u EU.

Nakon izbora za Evropski parlament, koji će biti održani 6. do 9. juna u svih 27 zemalja EU, evropski lideri će se sastati 17. juna, a zatim 27. i 28. juna. Verovatno će na tim sastancima pokušati da se dogovore o Mičelovoj smeni.

Mišelova izjava usledila je uoči prvog kongresa i novogodišnjeg prijema njegove stranke Reformski pokret (MR). Očekuje se da će na ovoj konvenciji u nedelju lider stranke Žorž-Luj Buše objasniti ko će voditi stranku uoči 9. juna, kada će Belgijanci glasati ne samo na izborima za Evropski parlament, već i na regionalnim i nacionalnim izborima.

Šarl Mišel je ranije najavio da će se kandidovati za izbore za Evropski parlament u junu i zbog toga prevremeno napustiti mesto predsednika Evropskog saveta.

Kao što znate, Mađarska će predsedavati Savetom Evropske unije od jula do decembra 2024. posle Belgije.

Evropski parlament je u junu usvojio rezoluciju u kojoj se izražava „ozbiljna zabrinutost“ za razvoj događaja u Mađarskoj u svetlu njenog predstojećeg predsedavanja Savetom Evropske unije.

Sam Orban je rekao da će mađarsko predsedavanje Savetom Evropske unije biti „mirotvornije” i da mu je cilj da „okupira Brisel”.