Orban u Briselu: „Evropi su potrebni novi lideri i nova elita“

Orban u Briselu: „Evropi su potrebni novi lideri i nova elita“

Premijer Mađarske, Viktor Orban, sastao se 31. januara sa poljoprivrednicima koji su protestovali u centru Brisela, izražavajući podršku njihovim zahtevima za većom podrškom vlasti. Nakon sastanka, Orban je istakao potrebu za novim liderima i elitom u Evropi, tvrdeći da se glas običnih ljudi ne shvata ozbiljno po pitanju migracija i sukoba u Ukrajini.

Orban je naglasio da poljoprivreda čini važan deo evropske ekonomije, ali da se njen značaj često ignoriše u politikama EU. Kritikujući pravila koja, kako tvrdi, otežavaju položaj poljoprivrednika, posebno je istakao „nepoštene konkurentske uslove“ uvoza iz Ukrajine, ističući da će to dugoročno štetiti evropskim farmerima.

Predložio je potpuno zaustavljanje uvoza iz Ukrajine i promenu rukovodstva u Briselu kako bi se zaštitili interesi evropskih poljoprivrednika. Orban je istakao potrebu za novim liderima koji će zaista predstavljati interese evropskih naroda, što će, kako veruje, biti ključno na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Orban boravi u Briselu uoči samita na kojem će se razmatrati četvorogodišnji program finansijske pomoći Ukrajini vredan 50 milijardi evra, čije donošenje izaziva značajnu pažnju i rasprave u Evropskoj uniji.