Orban otkriva uslove za podršku Ruteu za generalnog sekretara NATO-a

Orban otkriva uslove za podršku Ruteu za generalnog sekretara NATO-a

U ekskluzivnom intervjuu za novinski portal Mandiner, mađarski premijer Viktor Orban izneo je uslove koje bi morao da ispuni odlazeći holandski premijer Mark Rute kako bi dobio podršku Mađarske za mesto generalnog sekretara NATO-a. Orban je izjavio da bi mogao podržati Rutea samo ako se ispune dva ključna zahteva.

Prvo, Rute mora da se izvini za prethodno izrečene „uvredljive opaske“ koje su upućene Mađarskoj, istakao je Orban. Drugo, on mora da se složi sa Mađarskom u stavu da se zemlja ne uključuje u bilo koju vojnu misiju NATO-a usmerenu protiv Rusije u Ukrajini.

Ovi zahtevi dolaze u vreme kada sadašnjem generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu, ističe mandat u oktobru. Za izbor novog generalnog sekretara potreban je konsenzus svih 30 članica Alijanse. Trenutno, sve države članice, osim Rumunije i Mađarske, podržavaju Rutea.

Mađarska, koja je članica NATO-a od 1999. godine, takođe podržava kandidaturu predsednika Rumunije, Klausa Lohanisa, čiji mandat ističe na jesen. Orban je naglasio da Mađarska podržava Rumuniju, čime je nagovestio mogućnost povlačenja rumunske kandidature u korist Rutea, ako Bukurešt ispuni određene uslove.