Opozicija Venecuele glasala za smenu privremene vlade

Opozicija Venecuele glasala za smenu privremene vlade

KARAKAS – Politička opozicija Venecuele vladajućim socijalistima glasala je u četvrtak sa velikom razlikom za smenu privremene vlade koju predvodi Huan Gvaido, jer traže jedinstven front uoči predsedničkih izbora koji su okvirno zakazani za 2024. godinu, prenosi Rojters.

Predlog su podržale tri od četiri glavne opozicione grupe, ali ga je Gvaidova narodna volja odbacila i mora proći još jednu konsultaciju zakazanu sledeće nedelje pre nego što bude finalizovan.

Ostale tri velike stranke – Pravda prvo, Demokratska akcija i Nova era – nedeljama su pripremale plan za stvaranje odbora direktora za upravljanje imovinom Venecuele koja se drži u inostranstvu, posebno američkom rafinerijom i maloprodajom goriva Citgo, kao način da izbaciti Gvaida.

Kao šef kongresa i privremeni predsednik nakon spornog reizbora Nikolasa Madura za predsednika u maju 2018, Gvaido je 2019. imenovao odbor Citgoa, podružnice državne naftne kompanije PDVSA.

Dok je uglavnom nemoćna kod kuće, gde Madurova vlada kontroliše skoro sve institucije, uključujući snage bezbednosti, Gvaidova privremena vlada je nadgledala stranu imovinu i vodi mnoge ambasade.

Predlog opozicije u četvrtak usvojen je na virtuelnoj sednici Zoom-a sa 72 glasa za, 23 protiv i devet uzdržanih.

Ako budu odobreni sledeće nedelje, opozicioni poslanici će tada izabrati pet predstavnika za upravni odbor koji će voditi imovinu u inostranstvu, a Gvaidovo privremeno predsedništvo, zajedno sa njegovom vladom, biće smenjeno.

Centralno mesto u debati je Citgo i najvažnija strana imovina vlade.

Većinski udeo u kompaniji korišćen je kao kolateral za obveznicu po kojoj PDVSA nije platila, ali je zaštićena od poverilaca licencom u SAD koja ističe u januaru. Opozicione grupe se nadaju da će ovo biti obnovljeno.

Venecuela duguje više od 60 milijardi dolara kreditorima za neispunjene obveznice i nacionalizacije kompanija koje su izvršene pod tadašnjim predsednikom Ugom Čavezom.

Neki američki sudovi dali su kreditorima dozvolu da pregovaraju o prodaji venecuelanske imovine, ali mnoge i dalje štiti američka vlada.

Gvaido je lice venecuelanske opozicije u inostranstvu otkako se proglasio za privremenog predsednika 2019. Ali uglavnom zbog neuspeha opozicije da ukloni Madura sa vlasti, Gvaido je pao u nemilost.

Pregovori između opozicije i Madurove vlade čiji je domaćin bio Meksiko završeni su ranije ovog meseca bez zakazanih daljih pregovora. Na sastanku krajem novembra u glavnom gradu Meksika, obe strane su potpisale sporazum o stvaranju fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv humanitarne krize u zemlji.