OEBS izražava „duboko žaljenje” zbog odluke Belorusije da ne pusti posmatrače na izbore

OEBS izražava „duboko žaljenje” zbog odluke Belorusije da ne pusti posmatrače na izbore

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je „duboko žaljenje” zbog odluke beloruskog režima da ne pusti svoje posmatrače na takozvane parlamentarne izbore u februaru ove godine, navodi u saopštenju na sajtu OEBS-a.

Šefovi obe institucije OEBS-a odgovorne za praćenje izbora – Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine (PS OEBS) – konstatovali su da je odluka Minska u suprotnosti sa principom transparentnosti koji je važan za održavanje demokratskih izbora.

„Ovo je u suprotnosti sa obavezama koje je preuzela Belorusija i protivreči se i slovu i duhu saradnje na kojima se zasniva OEBS“, prokomentarisao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači.

Organizacija je navela da je u oktobru 2023. ODIHR već započeo konsultacije sa Belorusijom kako bi rasporedio misiju za procenu predizbornih potreba – prvi i ključni korak u određivanju da li iu kom formatu treba da se sprovodi posmatranje izbora.

U Belorusiji će 25. februara 2024. godine biti održani „izbori“ poslanika Predstavničkog doma i lokalnih saveta. Beloruski nelegitimni režim je ranije izjavio da neće pozvati posmatrače OEBS-a tamo.

Liderka beloruske opozicije Svitlana Tihanovskaja i druge opozicione ličnosti pozvale su Beloruse da ne učestvuju u glasanju.

Izbori 2020. proglašeni su nameštenim u korist Lukašenka, koji je organizovao masovni obračun protiv neslaganja demonstranata. Inače, na te izbore nisu pozvani ni međunarodni posmatrači.