OEBS je zvanično odobrio kompromis sa Ruskom Federacijom koji će produžiti život organizacije

OEBS je zvanično odobrio kompromis sa Ruskom Federacijom koji će produžiti život organizacije

Aktuelni šef OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, najavio je u petak izbor Malte za predsedavajuću zemlju 2024. godine, kao i produženje mandata trojici ključnih zvaničnika te organizacije posle mesec dana. duga blokada od strane Rusije, piše u poruci na sajtu OEBS-a.

Prema odluci Saveta ministara OEBS-a, Malta će predsedavati organizacijom 2024. godine, kao i proširenje ovlašćenja generalnog sekretara Helge Šmid, predstavnice za slobodu medija Tereze Ribeiro i Visokog komesara za nacionalne manjine. Kairat Abdrahmanov do septembra 2024.

Produžen je i mandat šefu Biroa OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Mateu Mekačiju.

Prema Osmanijevim rečima, konsenzus članica OEBS-a o izboru Malte za predsedavajućeg 2024. godine i kadrovske odluke „još jednom demonstriraju važnost i delotvornost postizanja dogovora putem pregovora i kompromisa zarad naših zajedničkih ciljeva i zadataka“.

„Uprkos našim razlikama i neslaganjima, pokazali smo stratešku viziju neophodnu da nastavimo konstruktivne napore u cilju realizacije i primene konkurentskih prednosti OEBS-a kroz rad njegovih izvršnih struktura za dobrobit svih naših naroda“, rekao je šef diplomatije. Ministarstvo Severne Makedonije navodi se na sajtu te organizacije.

Podsetimo, Rusija je više meseci blokirala rad OEBS-a, pre svega protiveći se izboru Estonije za predsedavajuću državu 2024. godine. Šef ruskog MIP-a Sergej Lavrov do poslednjeg nije isključio da će blokirati aktivnosti OEBS-a bez izglasavanja ključnih kadrovskih odluka.

Pošto se sve odluke u OEBS-u moraju donositi konsenzusom, zbog opstrukcije Moskve, ostale države su učinile ustupke i podržale neutralnu Maltu, na šta je Ruska Federacija već pristala.