SAD: Rani detalji sa predizbora u utorak

SAD: Rani detalji sa predizbora u utorak

Birači u nekoliko država, uključujući Merilend i Zapadnu Virdžiniju, izabrali su u utorak kandidate u ključnim trkama koje bi mogle da odluče o odnosu snaga na Kapitol Hilu sledeće godine.

Bivši republikanski guverner Merilenda, Lari Hogan, lako je dobio nominaciju svoje stranke za mesto u Senatu SAD koje je otvorilo penzionisanje demokratskog senatora Bena Kardina. Trka za Senat u čvrstoj demokratskoj državi obično bi bila dremačka, ali Hogan je kandidat za razliku od bilo kog drugog republikanca.

Tokom svoja dva guvernerska mandata, Hogan je osvojio značajan broj demokratskih glasova i ostao popularan u širokom delu levičarske države. Bio je oštar Trampov kritičar, što ga privlači segmentu demokratskog biračkog tela i može da tupi napade sa levice. Zato su ga republikanci u Senatu nemilosrdno udvarali da se kandiduje za novo otvoreno mesto, kao deo njihovog plana da preokrenu kontrolu nad većom od demokrata, koji trenutno imaju većinu od dva mesta.

Kandidati sa višestranačkom privlačnošću, poput Hogana, nekada su bili glavni deo nacionalne politike, ali brzo blede u eri u kojoj birači rutinski glasaju po pravoj partijskoj liniji, a ne za pojedinačne političare. Tokom poslednja dva predsednička izbora, samo jedan senator — republikanka iz Mejna Suzan Kolins — pobedila je u državi koja je takođe podržala predsedničkog kandidata druge stranke.

Postoje nedavne upozoravajuće priče o popularnim, umerenim guvernerima manjinskih stranaka koji nisu uspeli da osvoje mesta u Senatu na nedavnim izborima, dokaz da su birači daleko spremniji da glasaju za svoju partijsku politiku za savezne funkcije nego za državne. U Montani i Tenesiju, bivši demokratski guverneri Stiv Bulok i Fil Bredesen, obojica su se kandidovali za otvorena mesta u Senatu u tamnocrvenim državama 2020. i 2018. godine. Obojica su gadno izgubili.

Šta treba znati o izborima 2024

Za verziju ovoga u Merilendu, očekujte da će demokrate koji su ranije hvalili Hoganove anti-Trampove stavove okarakterisati kao pretnju pravima na abortus jer je on rekao da će se sastati sa republikancima, što bi moglo da obezbedi GOP većinu u Senatu. To bi moglo da predstavlja težak put za Hogana da osvoji državu koju je Bajden osvojio sa 33 procentna poena.

Ipak, Hogan će nesumnjivo uzdrmati mapu Senata i još više staviti demokrate u defanzivu. Oni moraju da brane tri mesta u državama koje je Donald Tramp osvojio, uključujući novootvoreno mesto u najboljoj Trampovoj državi, Zapadnoj Virdžiniji.

Najveća promena u američkom Senatu možda se već dogodila u utorak uveče, kada je guverner Zapadne Virdžinije Džim Džastis formalno pobedio u nominaciji GOP-a za mesto u Senatu SAD koje je upražio penzionisani demokratski senator Džo Mančin.

Mančin je bio centristički demokrata koji je bio gromobran za levicu i desnicu, ali je politički preživeo dok se njegova država pomerala daleko udesno. Verovatno je bio jedini demokrata koji je mogao da pobedi na izborima za senat u državi i da će ga sada Pravda zameniti.

To će još više zamahnuti Senat u Trampovom pravcu, bez obzira na to da li će GOP promeniti dodatna mesta da bi dobila 50 ili više senatora. Tramp je podržao Justicea, bogatog magnata uglja koji je postao demokratski političar koji je postao republikanac čije su ga narodno držanje i sveprisutni engleski buldog – po imenu Babidog – zavoleli biračima Zapadne Virdžinije.

Poput Trampa, Justice je praćen pravnim kontroverzama – njegove firme su tužene zbog neplaćanja dugova, a poreske vlasti su stavile zalog na njegovu imovinu. I poput Trampa, pravda se udaljila od ortodoksije GOP. On je prihvatio dvopartijski zakon o infrastrukturi koji je potpisao Bajden i koji je postao kamen temeljac kampanje aktuelnog predsednika. To mu je donelo napade njegovog rivala, republičkog predstavnika Aleksa Munija, ali to nije bilo dovoljno da otupi prednosti Justice-a.

Pravda će se pridružiti republikanskom klubu u senatu koji je sve više Trampov, pošto su kritičari bivšeg predsednika otišli ​​u penziju i zamenjeni saveznicima koji su pobedili na partijskim predizborima. Ne postoji način da se zna kako će glasati o svakom pitanju, ali u tom pogledu, on se takođe uklapa u Trampov kalup.

Prošlo je dva meseca otkako je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli bila kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, ali ona nastavlja da prikuplja glasove republikanaca koji ne žele da glasaju za bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Svježa sa zapanjujućih 15% na prošlonedeljnim predizborima republikanaca u Indijani, Hejli je u utorak uveče dobila desetine hiljada glasova u Zapadnoj Virdžiniji i Merilendu. Merilend, visoko obrazovana država u blizini DC-a, posebno je skrojena za Hejliin manje ideološki, tehnokratski pristup. Ali čak i tada, Hejlijeva snaga privlači poglede.

Uporni glasovi za Hejli mogli bi da budu znak upozorenja za Trampa. Čak i dok se republikanska partija okuplja oko njega, deo njene biračke baze i dalje želi da glasa protiv njega. Međutim, moguće je da su mnogi od ovih glasača već Bajdenovi birači koji su jednostavno izabrali da glasaju na predizborima GOP-a i uživaju u sramoti Trampa. Ako je to slučaj, glasanje protesta neće mnogo značiti u novembru.

Bajden je bio meta sopstvene kampanje protesta protiv njegovog vođenja rata u Gazi. Razočarani demokrate pozvale su primarne birače da glasaju za „neposvećene“ tamo gde je ta opcija dostupna. Bilo je to u Merilendu, ali je procenat tih glasova bio relativno nizak.

U Zapadnoj Virdžiniji, Bajden je lako pobedio, ali je oko petina demokratskog biračkog tela izabrala druge kandidate. To nije neuobičajeno za aktuelnog demokratskog predsednika u demokratskoj državi koja je naglo krenula udesno – Barak Obama je tamo osvojio samo 59 odsto demokratskih predizbora 2012, kada se kandidovao za svoj drugi mandat.