OAS poziva gvatemalske vlasti da krenu napred u izbornom procesu

OAS poziva gvatemalske vlasti da krenu napred u izbornom procesu

Organizacija američkih država (OAS) osudila je odluku Ustavnog suda Gvatemale (CSJ) da nastavi sa razmatranjem rezultata izbora 25. juna, gde su osporavanja političkih stranaka odložila zvanične rezultate kako bi se utvrdilo ko će se takmičiti. u drugom krugu 20. avgusta.

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat za borbu protiv korupcije Bernando Arevalo odbacio je prognoze da će dobiti 11,8 odsto glasova, što je dovoljno da obezbedi mesto na predstojećim izborima. Zaostao je samo iza bivše prve dame Sandre Tores, sa 15,8 odsto glasova, prenosi Rojters.

CSJ je prošlog vikenda naložio reviziju glasova nakon što je koalicija devet desničarskih partija, uključujući i Toresovu, koja se kvalifikovala u drugi krug, zatražila poređenje i suspenziju rezultata zbog moguće „prevare“.

„Misija je potvrdila da nisu otkrivene ozbiljne nepravilnosti i da nisu registrovane značajne promene u odnosu na preliminarne rezultate od nedelje, 25. juna“, navodi se u saopštenju OAS-a.

Vrhovni izborni sud je u četvrtak saopštio da preliminarni rezultati „ostaju nepromenjeni“, a konačni rezultati za one koji će se kandidovati na glasanju 20. avgusta, Toresa i Arevala, biće ozvaničeni sledeće nedelje. Međutim, CSJ je u petak uveče doneo odluku o produženju suspenzije rezultata za još 10 dana.

Izborni proces u centralnoameričkoj zemlji naišao je na oštre kritike međunarodnih i nacionalnih organizacija zbog ove neviđene suspenzije zvaničnih rezultata.

„Produženjem izbornog procesa, kampanje su lišene nenadoknadivih dana, što podjednako utiče na kandidate da mogu da iznesu svoje predloge, koliko i na građane da daju informisaniji glas“, navodi se u saopštenju OAS.